Женский футзалВища ліга (жінки) 2021/22. 6 тур. Окта-трик Гірин, хет-трик 15-річної Чернюк і результативний пенальті СагайдачноїПервая лига Перша ліга 2021/22. 8 тур. По 3:5, по 3:6 – господарі у ролі жертвЧемпионат ЕвропыСборная Нидерландов на ЕВРО-2022: блогер, маркетолог, учитель экономики…Чемпионат ЕвропыЕвро-2022. Превью матчей понедельника: Италия - Словения, Финляндия - КазахстанЮношеский футзалВизначено склад юнацької збірної України (U-19) на матчі проти БілорусіЧемпионат ЕвропыЕВРО-2022. День 5: Первая победа Украины, второй успех ПортугалииБеларусьПремьер-лига-2021/22. Тур 14. LIVE!Чемпионат ЕвропыМихайло Зварич: «З такою самовідданістю і бійцівським характером ми можемо обіграти і португальців»Чемпионат ЕвропыЯрослав Лебідь: «З португальцями буде важко, але ми докладемо всіх зусиль, аби вийти з групи»Чемпионат ЕвропыОлександр Косенко: «У нас була мета — у першу чергу довести щось самим собі, залишитися в перегонах на Євро»ЧеркассыДанііл Чижик та Олексій Мальчик перейшли у «Черкасиобленерго»Чемпионат ЕвропыЄвро-2022. Україна розтрощила СербіюЧемпионат ЕвропыКрістіян Чуєц відновить кар’єру у збірній Словенії, щоб допомогти команді на Євро-2022Футзал в миреЖіноча збірна Швеції оприлюднила склад на матчі з УкраїноюЧемпионат ЕвропыАнатолий Бадретдинов: «Антошкин всегда грозен на стандартах»Чемпионат ЕвропыАнатолий Смотрицкий: «Должны быть довольны, что отскочили со Словенией»Чемпионат ЕвропыЕвро-2022. Превью матчей воскресенья: Сербия - Украина, Португалия - НидерландыЧемпионат ЕвропыЄвро-2022. Група А. Тур 2. Сербія – Україна. АнонсЧемпионат ЕвропыЕВРО-2022. День 4: Словакия дебютирует с крупного поражения, Хорватия сильнее ПольшиЖенский футзалКапітанка «Легіон-Університету» Яна Гайда залишає команду

«Ураган» здобув Кубок України U-17

В Чернігові напередодні завершився Кубок України U-17 сезону 2021/2022 рр., який проходив у спортивному комплексі ФОК.


В Кубку України брали участь 8 команд з різних регіонів країни.

10 січня

Група «А»

«Березняки» (Чернігів) – КДЮСШ (Кам’яні Потоки) – 2:27
Голи:
Швець (23), Кушнір (29) – Довгаль (1, 2, 9, 22), Неборак (4, 8, 20), Бардаков (5, 14, 17, 23, 33), Мирний (5, 9), Бойко (7, 23, 24), Григор (8, 16, 16, 28), Р. Гуриненко (9 – автогол), Артеменко (12), Анастасьєв (14), Топалов (15, 36), Пятибрат (20)  

ДЮСШ (Валки) – «Ураган» (Івано-Франківськ) – 2:4
Голи:
Ткачов (25, 32) – Федик (8, 27), Скіцко (21, 28)

Група «В»

СДЮСШОР «Юність» (Чернігів) – «Фенікс» (Харків) – 10:12
Голи:
Бабір (1), Піщур (5, 36), Солдатенко (7 – автогол), Чух (20, 20, 25, 33), Хоботня (28), Красковський (31) – Боднар (3, 12), Болдижев (6 – з 6-метрового, 16, 25), Долгуля (17), Попович (20 – автогол), Замула (24), Євсюков (28, 29, 33), Безрук (30)
Попередження: Попович (6), Хоботня (9)

Після «золотого» дубля, що приніс «Феніксу» золото Чемпіонату України та Кубок країни у своїй віковій категорії, команда Сергія Гриценка та Юрія Ващенка вирішила спробувати сили у старшій віковій категорії з прицілом на Молодіжну Екстра-лігу наступного сезону. Утім якби «фіолетові» знали заздалегідь про розміри залу, де проходитиме один із головних турнірів найстаршої вікової категорії ДЮФ АФУ цього сезону певно участі у ньому не брали б. Зал НУ «Чернігівська політехніка» приблизно на третину коротший, ніж у нашому домашньому Спорткомплексі НФаУ, до того ж ще й вузькіший. А отже «Фенікс» був позбавлений практично усіх своїх “козирів” ще до старту Кубку.

Це одразу ж підтвердив матч відкриття Кубку України, у якому наша команда зустрілася з чернігівською «Юністю», яку «фіолетові» обіграли місяць тому у чвертьфіналі Чемпіонату країни у Білозір’ї 10:4. Коротке, вузьке, таке, що істотно відрізняється від міні-футбольних стандартів, поле НУ «Чернігівська Політехніка» звело нанівець багато комбінацій, які вимагають простору, й перетворило розумний та динамічний футзал на, не побоїмося цього слова, посередню гру з м’ячем. Утім, менш досвідченому глядачу це могло й сподобатися, бо розміри поля дозволяли командам швидко переходити від оборони до атаки, а отже кількість небезпечних моментів та голів не могла не збільшитися.

Для «Фенікса» цей двобій став першим у віковий категорії U17. Справжнє випробування полягало не лише у рівні, віці та фізичній підготовці суперників, а й у збільшеній тривалості тайму – вісімнадцять хвилин чистого часу замість звичних шістнадцяти. Якщо додати до цього перерви й зупинки у грі, то матч розтягувався на добрячі півтори години – так довго харківська команда ще не грала ані на міському, ані на національному рівні. Високий темп, хаотичність малюнку гри, необхідність раз у раз здійснювати короткі «човники» від власних до чужих воріт й назад лише додали складнощів дебютному матчу харків’ян.

Уже на перших секундах «Фенікс» пропустив: Данило Ходацький втратив м’яч на рівному місці, й Олександр Бабир переграв Володимира Лазебу, який захищав ворота «Фенікса» зі стартових хвилин. На те, аби призвичаїтися до покриття та розміру поля, у харків’ян пішло дві хвилини: простріл Микити Боднаря знайшов ногу захисника й зрикошетив у ворота господарів. «Юність» заволоділа ініціативою, й Лазебі довелося кілька разів виручати команду, упевнено граючи на лінії воріт. Але на п’ятій хвилині тайму й він виявився безсилим, коли захисники, пасивно відігравши, дали можливість Даніілу Піщуру завдати точного удару у дальній кут воріт. Утім, перевага «Юності» протрималася менше хвилини. Олександр Безрук вцілив у штангу, а удар Боднаря на добиванні потрапив у руку захисника Олексія Поповича, що лежав на підлозі; удар з «точки» впевнено реалізував Данило Болдижев. Але й на цьому гольова феєрія не припинилася, й два одинадцяті номери команд зміркували ще один м’яч: гравець «Юності» пробив після розіграшу кутового, і м’яч зрикошетив від Михайла Солдатенка у дальню «дев’ятку» повз розгубленого Лазебу.

Забивши за неповні сім хвилин ажно п’ять м’ячів, наступну п’ятихвилинку команди провели без гольових дій. Хоча моменти біля обох воріт виникали, причому суперники «Фенікса» сміливо виходили грати уп’ятьох. У одній із ситуацій воротар «Юності» Роман Хоботня навіть дістав жовту картку за відкидання м’яча на чужій половині поля. Однак результативно відзначитися вчергове вийшло саме у харківської команди: на 12 хвилині всюдисущий Микита Боднар вміло відгукнувся на скидання Артема Шевченка й прошив воротаря суперників, зрівнявши рахунок утретє.

На останніх хвилинах тайму Сергій Гриценко та Юрій Ващенко взяли хвилинну перерву, аби дати хлопцям перевести подух. Тайм-аут благотворно позначився на грі «Фенікса», і харків’янам вдалося вперше у матчі вийти вперед: Артем Шевченко відібрав м’яч та вивів на ударну позицію Данилу Болдижева, який був точним. За хвилину до свистка на перерву «Фенікс» закріпив перевагу. Вперше вдалося відзначитися гравцям першої четвірки: Данило Ходацький знайшов забутого захисниками Максима Долгулю, який холоднокровно спрямував м’яч повз воротаря. На останніх секундах тайму Лазебі довелося ще раз виручати свою команду після сильного удару нападника «Юності».

Після перерви місце у воротах «Фенікса» зайняв Ельдар Братчук, а вся команда сіла у глибокий захист, адже «Юність» мала твердий намір змінити хід поєдинку. Здавалося, у колектива з Чернігова це вийшло, адже господарі поля зуміли забити двічі упродовж буквально двох хвилин, зрівнявши рахунок: обидва голи на рахунку Дениса Чуха й обидва були забиті зі штрафного майданчика за відсутності належної протидії захисників. За такої ситуації гравці «Фенікса» ризикували «попливти», але на допомогу прийшов захисник суперників Олексій Попович, що зрізав м’яч у власні ворота після прострілу Боднаря. Наступні кілька хвилин пройшли у двосічний боротьбі, після чого індивідуальною майстерністю блиснув Данііл Замула: він перехопив неточний пас суперника, вийшов сам на сам з воротарем й технічно обіграв того, забивши м’яч у порожні ворота.

Повернувши перевагу у два м’ячі, «Фенікс», здавалося, остаточно розкріпостився й став показувати свою гру. Навіть незважаючи на пропущений м’яч – хет-трик на рахунку Дениса Чуха – гравці у фіолетовий формі холоднокровно довели матч до перемоги. Данило Болдижев обігрався зі «стовпом», вийшов сам на сам з воротарем й розстріляв сітку воріт. Воротар «Юності» Роман Хоботня зумів забити гол дальнім ударом, але у відповідь Демид Євсюков забив двічі: спочатку він дотепно ошукавши воротаря при виході «два-у-нуль», а потім перехопив м’яч після поперечної передачі й втік від воротаря, поціливши м’яч у ворота повз захисника.

Коли ж дальнім ударом із лівої ноги Олександр Безрук зробив рахунок 7:11, стало зрозумілим, що «Фенікс» перемогу вже не втратить. Останні три хвилини харківська команда грала «на п’яти фолах», але зуміла утриматися від порушення правил й уникла десятиметрового штрафного удару. Команди встигли обмінятися забитими м’ячами, але вони мали значення хіба що з точки зору індивідуальних статистичних показників: у «Юності» забили Кирило Красовський й Денис Чух, який оформив «каре», а у «Фенікса» автором хет-трику став Демид Євсюков. Фінальний свисток зафіксував рідкісний навіть для футзалу рахунок 12:10 на користь «Фенікса». 


МДЮСШ (Новий Буг) – «Копа» (Львів) – 5:16
Голи:
Кравченко (6), Бідзінський (7 – автогол), Прус (13 – автогол), Чобану (18 – з дабл-пенальті), Д. Лясковський (18) – Бідзінський (2, 7, 26), Вишинський (4, 8), Прус (17, 20, 25, 25), Іванець (19, 21), Александер (20), Піхлик (24), Михайлишин (31), Пархут (33)
Попередження: Пасічник (8), Андросович (12), Кравченко (34) – Вишинський (13)
Вилучення: Вишинський (18 – повторне попередження)
На 14-й хвилині Бідзінський («Копа») не реалізував 10-метровий.
На 16-й хвилині Андросович (МДЮСШ Новий Буг) не реалізував 10-метровий.
 

11 січня 

Група «А»

08.00. ДЮСШ (Валки) – «Березняки» (Чернігів) 41:0
09.20. «Ураган» (Івано-Франківськ) – КДЮСШ (Кам’яні Потоки) 6:2
13.20. «Березняки» (Чернігів) – «Ураган» (Івано-Франківськ) 0:15
14.40. КДЮСШ (Кам’яні Потоки) – ДЮСШ (Валки) 0:5

Група «В»

10.40. «Фенікс» (Харків) – «Копа» (Львів) 5:1

Після вчорашнього матчу з господарями майданчика, хоча й виграного, але невдалого з огляду на гру, у «Фенікса» було пів дня для роботи над помилками. Й сьогоднішнє протистояння з львівським ФК «Копа», який лідирував у нашій групі після першого туру, показало, що робота ця була успішною.

«Фенікс» здивував, розпочавши другою четвіркою, яка традиційно складалася з Болдижева, Боднаря, Євсюкова та Безрука. Місце на воротах «Фенікса» зайняв Лазеба. ж Основною ж зміною у складі «Копи» стала відсутність капітана команди Юліана Вишинського, видаленого під час вчорашньої гри.

Команди ніколи раніше не зустрічалися одна з одною, отже не варто було навіть припускати, як проходитиме матч. З одного боку, «Копа» закінчила гру першого туру з рахунком 16:5, а «Фенікс» виграв у більш упертій боротьбі 12:10. З іншого, клас суперників також міг бути різним, адже, за словами коментатора Артема Терентьєва, чернігівська «Юність», яку харків'яни важко здолали напередодні, входила до числа фаворитів турніру. Та у будь-якому випадку, очна зустріч команд, що набрали по три очки у першому турі, мала визначити, чиї претензії на вихід до півфіналу серйозніші.

Обидва колективи розпочати матч обережно, наче придивляючись один до одного. У «Фенікса» впадала в очі велика кількість невимушених втрат, обрізок та невдалих ударів, особливо у першої четвірки. Лазебі доводилося не раз вступати до гри; найнебезпечніший момент створив Александер, який двічі пробивав по воротах харків’ян. Друга четвірка контролювала м’яч упевненіше, та саме вона пропустила перший гол: у контратаку побіг Михаленич й перекинув Лазебу. На щастя, «Феніксу» вдалося відігратися блискавично: не минуло й тридцяти секунд, як сильний простріл Болдижева замкнув на дальній штанзі Боднар.

Після обміну забитими м’ячами гра ненадовго пожвавилася. Небезпечно пробивали у штрафний гравці «Копи», утім м’яч пройшов повз дальню штангу. Ще в одному моменті небезпечний простріл ніхто не замкнув у штрафній Лазеби. Два моменти мав Іван Коньков, але Дмитро Мигаль на «стрічці» зіграв упевнено. Після зміни четвірок стовідсотковий момент був у Безрука, який залишився забутим «на п’ятачку», та він пробив із розвороту неточно. Два сильні удари завдав Болиджев, Мигаль зіграв понад усяку похвалу. Нарешті активність «Фенікса» втілилася у забитий м’яч: Демид Євсюков шикарно пройшов по центру, обіграв двох захисників й точно пробив у дев’ятку, зробивши рахунок 2:1 на рахунок «Фенікса».

Тренер «Копи» взяв хвилинну перерву, після чого галицька команда перейшла до позиційного нападу. У «Фенікса» ж відбулися зміни складу четвірок: уперше на паркет вийшов Замула, замінивши Конькова. Утім, до кінця першого тайму великої кількості моментів команди не створили. Найбільш небезпечним був розіграш вільного удару у виконанні “Фенікса”, але Максим Долгуля, який вийшов на поле спеціально для цього стандарту, пробив повз ворота.

На другий тайм тренери «Фенікса» випустили той самий склад, що й у перший половині зустрічі, залишивши у рамці воріт Володимира Лазебу. Харківська команда трохи уповільнилась, маючи на думці другий сьогоднішній матч, не особливо форсуючи події в атаці, але надійно відігруючи в обороні. Кілька хвилин «Копа» не могла створити жодного повноцінного моменту, обмежуючись дальніми ударами, що не становили небезпеки для Лазеби. Витримавши паузу, «Фенікс» зумів підловити суперника на контратаці: на правому фланзі Демид Євсюков поборовся й відібрав м’яч, спрямувавши його на протилежний фланг, де Микиті Боднарю залишалося лише пробити повз воротаря. «Фіолетові» відчули слабину в обороні «Копи» й могли робити рахунок ще крупнішим. Боднар «відшкодував борг» Євсюкову, віддавши аналогічний пас із флангу, але Демид зльоту пробив вище воріт. Боднар і Безрук вийшли удвох на одного захисника львівської команди, але удар Безрука відбив воротар. Побачивши розгубленість своїх підопічних, тренер «Копи» грамотно взяв хвилинну перерву, аби скоригувати гру своєї команди.

Після тайм-ауту на поле вийшов Максим Долгуля, замінивши у першій четвірці Михайла Солдатенка. Вбивчий момент втратив Артем Шевченко, не перехопивши м’яч після пасу Ходацького. «Копа» створювала моменти, але вони швидше виглядали як випадкові, а не виважені комбінації. Найбільш небезпечний епізод створив Прус, який бив головою після діагонального навісу через усе поле. Але натомісць «Копа» пропустила. Максим Долгуля чудово прибрав захисника на правому фланзі й прострелив на дальню штангу, Артем Шевченко був точним.

За рахунку 4:1 «Копа» не припинила атакувати, до останнього прагнучи бодай зрівняти рахунок у матчі. Небезпечний штрафний завершився невлучним ударом Пруса. У «Фенікса» у ці хвилини виділявся Болдижев: він спочатку сильно пробив у ближній кут (воротар виручив), потім спробував забити «черпачком», а далі створив момент для Олександра Безрука. Втратив свій момент Артем Шевченко, який не замкнув класну передачу Данили Ходацького. Та вже за хвилину «стовп» «Фенікса» виправився, перехопив передачу захисників «Копи» й, обігравши воротаря, оформив дубль. На останні хвилини на поле вийшли Солдатенко, Коньков та Хрипчук й упевнено довели матч до перемоги, утримавши рахунок 5:1.

12.00. СДЮСШОР «Юність» (Чернігів) – МДЮСШ (Новий Буг) 8:5

15.00. МДЮСШ (Новий Буг) – «Фенікс» (Харків) 2:8

Останній матч групового етапу у великих турнірах часто буває вирішальним й дозволяє визначити, хто виходить до наступного раунду, з ким гратимуть на стадії плей-оф. Утім, сьогоднішня гра «Фенікса» проти ДЮСШ Новий Буг не входила до числа таких матчів. Вона не мала жодного турнірного значення, адже «Фенікс» уже забронював собі вихід до плей-оф із першого місця й навіть дізнався про суперника у півфіналі: ним стала команда ДЮСШ Валки, яка зайняла друге місце у паралельній групі. За подібної ситуації напередодні гри проти принциповішого суперника тренери «Фенікса» вирішили дати відпочинок Володимиру Лазебі, а також Данилу Болдижеву та Данилі Ходацькому, які отримали мікротравми. На позиції Ходацького та Болдижева у своїх четвірках здорово відіграли Данило Замула та Демид Євсюков. А у «рамці» понад усяку похвалу відіграв Ельдар Бртчук, який відзначився гольовою передачею та забив сам.

До складу першої четвірки «Фенікса» у цій грі увійшли Замула, Солдатенко, Коньков та Шевченко. До другої – Євсюков, Безрук, Боднар та Долгуля. Гарний шанс відзначитися мав Шевченко, який, утім, на мить не встиг замкнути простріл Івана Конькова. В одній з атак уперед пішов навіть воротар Ельдар Братчук, але після його удару та рикошету м’яч влучив у перекладину. У відповідь в атаці лише ціною жовтої картки зміг зупинити нападника з Нового Буга Коньков, удар Діброви зі штрафного влучив у воротаря та стінку. Посередині тайму «Фенікс» зумів розіграти аут, на ударну позицію вийшов Михайло Солдатенко, але і його удар, й добивання Шевченком спромігся відбити воротар суперників Назар Дада. Після ще одного ауту свій момент отримав Максим Долгуля, утім, пробив не сильно.

Відкрив рахунок той самий гравець «Фенікса», який робив це у двох попередніх матчах команди – Микита Боднар. Він скористався проникаючою передачею Демида Євсюкова через усе поле після невдалого розіграшу кутового й переграв воротаря точним ударом. Не встигли підопічні Василя Єрьоменка ввести м’яч у гру, як його перехопив Максим Долгуля, обіграв воротаря й закотив до вже порожніх воріт, зробивши рахунок 2:0.

Ще за пару хвилин та сама трійка – Євсюков, Боднар, Долгуля – могли збільшити розрив у рахунку, та форвард «Фенікса» не попав по м’ячу з вигідної позиції. Гравці команди з Миколаївської області намагалися щось протиставити комбінаціям «Фенікса», але нехитрі дальні удари ставали легкою здобиччю Братчука. Винятком став дальній удар Діброви. М’яч після рикошету просвистів у сантиметрах від ближньої хрестовини. Примітно, що за хвилину аналогічний удар Євгена Чобану з іншого флангу також влучив у перекладину, але зламати ворота «Фенікса» форварду не вдалося.

Стримавши атаки гравців ДЮСШ Новий Буг, «Фенікс» відзначився утретє: Ельдар Братчук від своїх воріт ввів м’яч точно на Артема Шевченка, а «стовп» харківської команди розвернувся й пробив повз воротаря – 3:0. А ще за хвилину у «Фенікса» пройшла аналогічна атака, та цього разу Шевченко скотив м’яч на Замулу, що вбігав, і той технічно перекинув голкіпера суперників - 4:0.

Домігшись комфортної переваги у рахунку, харківські футзалісти остаточно розкувалися. Ельдар Братчук кілька разів швидко розганяв атаки своєї команди, щоправда, ледь не обрізав партнерів. У першому випадку Назар Дада зумів вдарити через усе поле, та м’яч вцілив у перекладину порожніх воріт. І ще в одному епізоді нападник суперників пробив повз порожні ворота. До завершення тайму мали можливості відзначитися Микита Боднар та Олександр Безрук, але рахунок залишився незмінним.

Другий тайм розпочався за вже знайомим сценарієм: «Фенікс» робив ставку на розіграш стандартних положень, а підопічні Василя Єрьоменка, не маючи можливості підійти до воріт, били з дальніх дистанцій. Наприкінці першої хвилини тайму рахунок став 5:0 – розіграш кутового удару завершився точним дальнім ударом Артема Шевченка. Слідом за партнером по команді «відзначився» й Максим Долгуля, щоправда, зі знаком «мінус», на рівному місці заробивши жовту картку.

Шостий гол харків’ян забив Демид Євсюков, забігання якого своєчасно помітив Олександр Безрук й дав точну передачу в розріз поміж захисників. Певний час команди обходилися без гольових дій, виділяючись хіба що фізичною боротьбою та активними двобоями.

Посередині тайму тренерський штаб «Фенікса» дав відпочити Демиду Євсюкову, якого на полі змінив Владислав Хрипчук. Врешті перший по-футзальному небезпечний момент біля воріт «Фенікса» після втрати м’яча Безруком створили гравці з Нового Бугу, та воротар харків’ян впорався із виходом сам на сам. Понад те, у відповідь в атаці Братчук вчергове сміливо пішов уперед, обіграв захисника й завдав результативного удару.

Утім, «сухими» зберегти свої ворота «фіолетові» не змогли: Дмитро Діброва з незручної позиції примудрився поцілити точно у ближню дев’ятку воріт Братчука й зробив рахунок 7:1.

На останні дві хвилини тренери «Фенікса» випустили на поле п’ятого польового гравця. За відсутності Болдижева малинову футболку вдягнув Артем Шевченко. Однак перша ж атака закінчилася втратою м’яча Демидом Євсюковим, й мя’ч влетів до порожніх воріт «Фенікса». Та вже незабаром гра уп’ятьох пішла як годиться, й Іван Коньков вивалився на побачення з воротарем, зробивши рахунок 8:2.

17.20. «Копа» (Львів) – СДЮСШОР «Юність» (Чернігів) 13:6
 

12 січня

Півфінали турніру за 5 місце


КДЮСШ (Кам’яні Потоки) – МДЮСШ (Новий Буг) 5:2

СДЮСШОР «Юність» – «Березняки» (Чернігів) 22:1


Півфінали

«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Копа» (Львів) 11:0

У півфіналі "Ураган" не залишив шансів львівському клубу "Копа" - 11:0. Влучними ударами відзначились Даміан Запорожан, в активі якого хет-трик, Андрій Дрекало та Павло Скіцко відзначились дублями, по голу у ворота суперники провели Олег Кривко, Максим Березовський та Олександр Починок.

«Фенікс» (Харків) – ДЮСШ (Валки) 5:2

Історія очних зустрічей з валківською ДЮСШ вікової категорії U17 для «Фенікса» конче невтішна. З дев’яти матчів перемогу вдалося отримати тільки в одному – в рамках відбору на Чемпіонаті України U15 два роки тому. Решта – вісім зустрічей – були за валківчанами. У тому числі – фінал літнього турніру з міні-футболу минулого року (0:4), півфінал Відкритого Чемпіонату Харкова 2020/21 (1:3) та матч за третє місце Chernomorsk Cup U16 минулого літа (2:5). Усе це робило сьогоднішній півфінал Кубку України удвічі принциповішим для команди Сергія Гриценка та Юрія Ващенка.

Дербі Харківської області у півфіналі Кубку України заслужено претендувало на те, аби стати справжньою прикрасою турніру. ДЮСШ Валки, без сумніву, були одним з найскладніших суперників для «Фенікса», але й тренер валківчан Віктор Детюк не безпідставно побоювався «фіолетових». Справді, груповий етап Кубку «Фенікс» пройшов без втрат очок, отримавши три перемоги, у той час як Валки поступилися в одному з матчів івано-франківському «Урагану». На тлі першого півфіналу, який закінчився «однокаліточною» перемогою того ж «Урагану» над львівською «Копою», у цьому матчі любителі футзалу мали підстави очікувати рівнішої та безкомпромісної боротьби.

Обидва колективи підійшли до очного протистояння без втрат у складі, якщо не рахувати Романа Коверю, який отримав серйозну травму ще до початку турніру. Втім, уважні глядачі, знайомі з підходами тренерів, могли здогадатися, що вибір складу на цю гру буде відрізнятися від звичайного. В усіх попередніх зустрічах із валківчанами фактор фізичної боротьби мав вирішальне значення, а отже програти у цьому компоненті сьогодні було неможливо. Саме тому тренери «Фенікса» відійшли від звичних двох четвірок, змінюючи гравців по одному за мірою готовності. Зі старту на майданчику з’явилися Лазеба, Ходацький, Боднар, Євсюков та Шевченко. У Валок й зовсім варто було очікувати гри фактично однією першою четвіркою: Наку у воротах, Коденко, Ткачов, Кобзар та Сиротенко у полі.

Із перших же хвилин на полі розпочалася жорстка боротьба з обох сторін. «Фенікс» віддав ініціативу, дозволяючи супернику володіти м’ячем та завдавати дальні удари, але лише з дальньої дистанції: близько до свої воріт компактна оборона «фіолетових» валківчан не підпускала. Своєю чергою, в атаці «Фенікс» прагнув грати широко і глибоко, розтягуючи на й без того урізаному полі захист суперника. Перша половина тайму пройшла за одноманітним сценарієм: Лазеба підчищає нечисленні огріхи захисників та відбиває дальні удари, а Наку справляється з контратаками «Фенікса». Найбільш небезпечними моментами команди обмінялися на п’ятій хвилині: Іван Коньков влучив у штангу, а у відповідь в атаці удар Матвія Коденка потрапив у перекладину. Однак у цілому, незважаючи на скромніші габарити гравців та менший середній вік, «Фенікс» у жодному не поступався представнику Юнацької Естра-ліги і навіть перевершував за кількістю небезпечних моментів.

Ключовим моментом матчу, безперечно, стала поява на полі фартового Максима Долгулі. Ледь опинившись на паркеті, форвард «Фенікса» відзначився. Діагональна передача через усе поле від Демида Євсюкова знайшла Микиту Боднаря, вінгер харків’ян виконав простріл, й у боротьбі з Долгулею Матвій Коденко заніс м’яч до власних воріт, відкривши рахунок у матчі. Віктор Детюк, який до цього не змінював гравців, зробив перші заміни, але малюнок гри від того істотно не змінився. «Фенікс» продовжував компактно грати у захисті, у нападі запозичив саме «валківську» тактику: закиди на Артема Шевченка, який намагався зачепитися за м’яч у чужому штрафному майданчику.

Свої моменти отримали Микита Боднар та Данило Ходацький, утім, Анатолій Наку бездоганно захищав свої ворота. Це тривало доти, поки на полі вдруге не з’явився Долгуля. Гольове відчуття підказало Максиму позицію на лівому фланзі атаки, куди п’ятою після метушні у штрафному скотив м’яч Іван Коньков, і з другої спроби Долгуля прошив Наку. Ще й надто, за двійку хвилин Максим оформив дубль.

Після тайм-ауту, негайно взятого Віктором Детюком, на майданчику з’явилися Єпіфанцев, Братенко, Бурухін та Лисовин. Супернику «Фенікса» вдалося провести кілька небезпечних моментів: сам на сам із Лазебою виходив Лисовин, зі своєї половини за комір воротарю намагався закинути м’яч Наку, утім рахунок на табло не змінився.

Друга половина зустрічі розпочалася з небезпечного удару Ходацького: м’яч «облизнув» перекладину, але пройшов вище воріт. Боднар та Шевченко обігралися на підходах до штрафного майданчика, але удар першого заблокували захисники. Дальній удар Сиротенка влучив у Лазебу, а Коденко пробив вище воріт. Валки посилили пресинг, й наші захисники з воротарем стали частіше помилятися. Простріл Сиротенка ледь не замкнув Кобзар. Врешті посередині тайму Данилові Сиротенку вдалося прицільно пробити у дальній кут воріт, й рахунок став 3:1.

Пропущений мя’ч, здавалося, став каталізатором відкритої гри від обох команд. Шевченко обікрав захисника, але з гострого кута пробив у Наку. У неігровому моменті щось не поділили Коденко та Ходацький, й обидва отримали по жовтій карточці. Шевченко чудово скотив м’яч на Євсюкова, але удар Демида потрапив у штангу. У відповідь в атаці на міцність стійку воріт Лазеби перевірив Сиротенко. Ткачов у штрафному майданчику намагався завдати удар через себе – неточно. Небезпечно в контратаку побіг Братенко, але його удар відбив Лазеба.

Здавалося, двосічна гра більше на руку гравцям із Валок, адже у них нарешті почало щось виходити в атаці. Але приспані власною перевагою гравці ДЮСШ Валки не відстежили Микиту Боднаря, який вбіг правим флангом, отримав передачу від Ходацького й перенаправив м’яч у центр штрафного майданчика, де забутий захисниками Шевченко без проблем вразив ворота Наку. Рахунок 4:1 протримався недовго й змінився зусиллями активного Сіротенка: його удар вийшов не сильним, утім на лінії м’яча опинився Демид Євсюков, який дезорієнтував Лазебу.

Однак вже у відповідь в атаці харків’яни відновили статус-кво: Демид Євсюков прийняв м’яч на правому фланзі, прибрав його під себе й викотив Івану Конькову, який вбігав. Й той переграв воротаря. За рахунку 5:2 команди могли відзначитися ще не раз. Демид Євсюков двічі асистував партнерам із лівого флангу, але результативного удару завдати не вийшло. Після удару Ходацького Коденко ледь не зрізав м’яч у власні ворота.

Були моменти і біля воріт «Фенікса». Спочатку Єпіфанцев опинився спиною до голкіпера, але не зумів розвернутися й пробити. А коли після закиду Наку м’яч змінив напрямок, зачепивши Ходацького, здавалося, що голу не уникнути. Та Лазеба у відчайдушному стрибку витягнув м’яч із дальнього кута воріт. Врешті небезпечніший момент мав Ткачов, який увірвався до штрафного майданчика, але пробив повз.

Аби збити атакуючий настрій валківчан, тренери «Фенікса» взяли хвилинну перерву. Після тайм-ауту на майданчику з’явилися нові обличчя: місце у воротах зайняв Ельдар Братчук, а на поле вийшли Михайло Солдатенко та Данііл Замула. Останні три хвилини Валки провели в атаках, але захисники й воротар зіграли бездоганно, утримавши комфортну перевагу рахунку до самого фінального свистка. Сирена про закінчення матчу сповістила футболістів й уболівальників, що другим фіналістом Кубку України й суперником івано-франківського «Урагану» став харківський «Фенікс».
 

13 січня 

Матч за 7 місце
МДЮСШ (Новий Буг) – «Березняки» (Чернігів) 18:0

Матч за 5 місце
КДЮСШ (Кам’яні Потоки) – СДЮСШОР «Юність» 11:5

Матч за 3 місце
ДЮСШ (Валки) – «Копа» (Львів) 4:3

Фінал
«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Фенікс» (Харків) 4:3

Фінальний матч проти вихованців харківського "Фенікса" виявився достойним головного поєдинку турніру. Гольовий початок суперники поклали в середині першого тайму. На гол Андрія Афтанаса з пенальті харків'яни доволі швидко відповіли влучним ударом Ходацького та автоголом Дроздова. Зрівняти рахунок франківцям вдалось на 14-ій хвилині - постарався Даміан Запорожан. Втім, на перерву лідерами пішли саме "дракони" - Павло Скіцко вдруге вивів свою команду вперед. Після відпочинку суперники обмінялись влучними удрами - на гол Ходацького відповів Даміан Запорожан. У підсумку, 4:3 - "Ураган" здобуває Кубок України у віковій категорії U-17.
 
 

Зайняті місця:

1. НФК «Ураган» м. Івано-Франківськ
2. ФК «Фенікс» м. Харків
3. ДЮСШ м. Валки, Харківська обл.
4. ФК «Копа» м. Львів
5. КДЮСШ м. Кам’яні Потоки, Полтавська обл.
6. ДЮСШ «Юність» м. Чернігів
7. МДЮСШ м. Новий Буг, Миколаївська обл.
8. ДФК «Березняки» м. Чернігів

Найкращі гравці в командах:

НФК «Ураган» м. Івано-Франківськ - Дрекало Андрій

ФК «Фенікс» м. Харків - Коньков Іван

ДЮСШ «Юність» м. Чернігів - Чух Денис

МДЮСШ м. Новий Буг, Миколаївська обл. - Кравченко Олександр

ДФК «Березняки» м. Чернігів - Кушнір Денис

КДЮСШ м. Кам’яні Потоки, Полтавська обл. - Пятибрат Артем

ФК «Копа» м. Львів - Вишинський Богдан

ДЮСШ м. Валки, Харківська обл. - Ткачов Віталій

Приз глядацьких симпатій від Комітету ДЮФ АФУ:

Бойко Олександр (КДЮСШ м. Кам'яні Потоки, Полтавська обл.)
Хоботня Роман (ДЮСШ "Юність" м. Чернігів)
Андросович Євгеній (МДЮСШ м. Новий Буг, Миколаївська обл.)

Лауреати у номінаціях

Найкращий воротар – Лазеба Володимир (ФК "Фенікс" м. Харків)

Найкращий гравець захистного плану – Бідзінський Богдан (ФК "Копа" м. Львів)

Найкращий атакувального плану – Запорожан Даміан (НФК "Ураган" м. Івано-Франківськ)

Найкращий бомбардир – Єпіфанцев Ярослав (ДЮСШ м. Валки, Харківська обл.)

Найкращий гравець (MVP) – Скіцко Павло (НФК "Ураган" м. Івано-Франківськ)
 
За матеріалами Комітет ДЮФ АФУ, 5x5.org.ua, fc-phoenix.team, uragan.if.ua

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2022 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.