Экстра-лигаКубок Львівщини-2020. День 1. LIVE!Экстра-лига«Продэксим» выиграл юбилейный, десятый, Кубок ВодянаРоссияРоссия. Суперлига. Плей-офф. 1/4 финала. LIVE!Турниры«Володимир» у фіналі розгромив «Яско» і виграв «Odessa Open Cup-2020». WeekendЭкстра-лигаАндре Броканело: «Спорт научил меня – вторых не помнят никогда, помнят победителей»Ассоциация футзала УкраиныОновлені Правила гри у футзал 2020/2021 українською мовоюИталия53-річний Марсіо Браншер ще на рік продовжив контракт з «Реалом Арциньяно»БеларусьШкола футбола и школа жизни, где тренер, как отец. Не картонная команда МФК ЦККБеларусьТренерский баланс «Борисова-900»: Сергей Гупаленко на втором местеЭкстра-лигаАндре Броканело: «Нам не хватает третьей четверки»Евгений Иваняк: «То, что сейчас происходит в украинском футзале и в «ХИТе» в частности, – это увядание»ТаджикистанТаджикистан-2020. После 3 туров «Соро Компания» и «Сипар» идут без потерьБеларусьАндрей Черниенко, Сергей Дядичкин, Вадим Алешкевич и Станислав Лемешко продолжат карьеру в БЧЖенский футзалАндрій Білоус: «Хочемо зробити жіночий чемпіонат Києва таким, щоб на нього хотілося рівнятися»КыргызстанРаим не при делах. «EREM» по праву чемпионБеларусьСводная таблица чемпионатов Беларуси (1990 – 2019/20)Женский футзалСрібло «Тесли-ЗХО» на чолі з незмінним капітаном Титовою: підсумки сезону для харків’янокИвано-ФранковскІгор Овчар: «З часів появи у обласному центрі НФК "Ураган" інтерес до футзалу зріс»БеларусьГород не только «желто-синего» цвета. В Борисове и не БАТЭ? Вы серьёзно?Вторая лигаТритижневий марафон спарингів від «Любарта»

Перше коло Екстра-ліги очима тренерів

Перше коло Екстра-ліги завершено, тож можна підбити певні проміжні підсумки. Ми вирішили, що краще за тренерів цього ніхто не зробить, тому звернулися до кожного із них.



Роман Ковальчик, головний тренер «Сокола» (Хмельницький)
- Завдання на перше коло чемпіонату ми виконали. По загальнокомандній та індивідуальній майстерності і тактичним моментам команді ще далеко до того, що я хотів би бачити, а саме досконалого володіння грою. У першому колі все закономірно. Те, що ми хотіли – те і втілювали в життя. Однак в деяких іграх нам це вдавалося не до кінця. Загалом все, що ми планували, так і відбувалося. Команді ще бракує рівня і впевненості, але це наживне. Нам потрібна певна кількість ігор, щоб все це довести до якогось логічного завершення. Так що попереду багато роботи. 

По чемпіонату все закономірно. Ті 5-6 команд, на які ставили, що вони будуть боротися за високі місця, такою щільною шісткою і грають. Хтось десь має на 2-3 очки більше чи менше, але рівень цих команд майже однаковий. Якщо хтось набрав більше чи менше очок, то це діло випадку. Поки що немає такого, щоб якась команда дійсно виділялася за рівнем гри. Хоч ми і на першому місці, але це тільки місце у таблиці, а от бажання представляти у грі моноліт поки що немає. Працюємо в цьому напрямку.



Дмитро Камеко, головний тренер «Титана» (Покровське)
- Мені вдалося налагодити контакт з хлопцями і ми повірили один в одного. Також вдалося підвищити рівень їхньої самовіддачі. Тактично додаємо досить швидко, але хотілося б швидше. Місцем у турнірній таблиці незадоволений, бо повинні були вдома вигравати у «Сокола» і «ХІТа». Хто задоволений другим місцем - тому в спорті робити нічого. Радію, що це не кінцевий результат.

Про везіння намагаюся не говорити. Виграв - значить сильніше, програв - значить слабкіше (сьогодні, зараз, в ці півтори години матчу або в якісь секунди, коли пропускав). У тенісі є поняття виграних ключових м'ячів, а у футзалі це можуть бути ключові секунди. Як завжди здивував і засмутив календар, ну і сьогоднішнє місце «Урагану». Думаю, що це тимчасово, але сподіваюся, що лише не до майбутньої суботи (посміхається).



Тарас Шпичка, помічник головного тренера «ХІТа» (Київ)
- Думаю, що загалом ми доволі рівно відіграли перше коло. Немає у нас ще тої гри, яку б ми хотіли побачити, але над цим працюємо. Вважаю, що показані нами результати в цілому є закономірними. У матчах, де ми не перемогли, нам не вистачило зіграності та ігрової дисципліни. А у переможних іграх досягли результату за рахунок більшого бажання і командного духу. Відіграли без провалів, а це головне.

- Як оціните виступ новачків?
- Новачки себе проявили дуже непогано. Вони розуміють у яку команду потрапили. Команда – професійна і ставить перед собою тільки максимальні завдання. Тому ми підбирали новачків, які б’ються лише за перемогу і викладаються в кожному матчі на 100%. Думаю, що вони ще більше будуть прогресувати і зможуть додати у своїй грі.



На жаль, попри усі зусилля нам так і не вдалося отримати коментар головного тренера херсонського «Продексіма» Ігоря Москвичова.



Валерій Легчанов, головний тренер «Енергії» (Львів)
- Загалом самовіддачею і бажанням команди, а також малюнком її гри більш-менш задоволений. Десь ми недобрали очки. Вважаю, що у нас був провальний матч у Хмельницькому і в Херсоні я не побачив того малюнку гри, який би хотілося. У грі з «Титаном» очки втратили по грі, хоча внічию точно могли зіграти. В цілому, команда ще будується і ми шукаємо ігрові зв’язки, ще не все вдається. Реалізація не на тому рівні, який хотілося б мати, але моменти є, а значить голи прийдуть.
По лініям можу сказати, що воротарі виступили на своєму достатньо непоганому рівні. Так тримати і хай не розслабляються. В захисті є огріхи у тактичному плані – розбираємо це на переглядах ігор. У нападі треба більш сконцентровано і холоднокровно підходити до гольових моментів. Не допрацьовуємо на «стандартах». Хотілося б бачити більше взаєморозуміння і націленості на ворота.

Робочий процес триває і він тяжкий, але ми були готові до того, що осінній відрізок для нас таким і буде. Хлопці голову не опускають. Усі дивимося в майбутнє і працюємо. Вже незабаром друге коло і відпускати лідируючу четвірку не хотілося б. Треба набирати очки і підніматись якомога вище в турнірній таблиці. Ми маємо на це певний план і бачимо, що з усіма командами Екстра-ліги можна грати. Працюємо в цьому напрямку і готуємося до гри з «Кардиналом-Рівне». 

- Місце за підсумками першого кола закономірне чи розраховували на щось більше?
- Як сказати… Зараз мене більше цікавить гра. Звісно, що у керівників клубу на першому місці результат. Думаю, що до плей-оф команда повинна знайти свій малюнок гри. Якщо лишимося на тому рівні, що можемо зараз, то буде важко виконувати поставлені завдання. Треба всім додавати в тактичному плані, а в індивідуальному треба ставити вищу планку. Необхідно вийти на минулорічний рівень в психологічному та ігровому плані. Команда це все розуміє.

Гравці знають, що немає межі досконалості, всі хочуть прогресувати. Не все дається швидко, але тому і ціннішим є здобуття якогось комплекту нагород. Тільки через працю можна рухатися вперед. Команда ще не на максимумі, але все робиться для того, щоб ми відчували одне одного. Нам на весну потрібно стати ще більш впевненішими і організованішими. Потрібно працювати, щоб бути готовим до будь-якого протистояння. Пізніше будуть паузи, але зараз пройде такий відрізок, що ми зіграємо за 1,5 місяці 6 ігор і результати в них будуть визначальними. Ми готуємося до цього і хочемо піднятися якомога вище. Робочий процес триває, тому дивимося тільки вперед з надією. Будемо працювати, щоб радувати уболівальників. Можливо можна було посісти і вище місце, якби ми набрали очки в тих матчах про які я казав.

Ще мене дуже турбує, що ми погано граємо по рахунку. Вже не перший раз виграємо в м’яч-два і втрачаємо концентрацію чи психологічно даємо шанс суперникам, і вони можуть зрівнювати рахунок. Треба, щоб наш психологічний стан був врівноваженим впродовж всього матчу. Лідерам потрібно тримати свою марку, а молоді підтягуватися до них. Сподіваюся, що знайдемо баланс між усіма цими футзальними компонентами. 



Сергій Піддубний, граючий тренер «Кардиналу-Рівне»
- Свої очки ми набрали. Те, що хотілося – те й вийшло. Я ще на турнірі у Хмельницькому казав, що на початку сезону ми будемо не повністю готові через обмежений кадровий ресурс. Планували, що старт буде важким і основний тягар ляже на 6-7 чоловік - так і було. Ми знали, що потенційно зможемо добрати гравців. Поки що ситуація складається так, що все йде за планом. Неправильно було б сказати, що ми взяли зайві очки, але я вважаю, що з «Ураганом» важко було набрати 3 очка, проте склалося на нашу користь. Хіба що з «Соколом» загубили очки, бо мали тоді перемагати. Загалом все пройшло нормально, а тут нам ще й такий бонус випав, що вдалося взяти Волянюка. Я про таке хіба що міг мріяти. 

- Тобто 5-6 місце вважаєте закономірним?
- Так, якраз на 5-6 місце в серединці ми поки що і заслужили, але у нас календар у першому колі був важчий, ніж у більшості команд. У другому колі матимемо 5 ігор вдома, а 3 - на виїзді. Так що теоретично на підсвідомому рівні у нас є певна перевага за рахунок власного майданчика. В цьому році статистика показує, що ми вдома граємо краще: двічі перемогли і один раз зіграли внічию. Це, скажемо так, непогано. Те, що награвали втілюється, але надалі треба рости. Це поки що не наша межа. Турбує те, що Новак ніяк не може набрати свої кондиції. Не можу сказати, що у нього була серйозна травма, але у грі він нам поки що не допомагає. Я хочу, щоб він грав. Поки що він не може вийти на психологічний і фізичний стан, щоб відчувати себе гравцем і допомагати команді.

- Розкрийте деталі переходу Волянюка з «Продексіма» в останній день трансферного вікна.
- Я скажу, що Волянюк наша споріднена душа. Коли він грав за «Продексім», наші уболівальники казали, що у нього «кардиналівське» татуювання на грудях і він все одно наш. Ми з ним завжди спілкувалися і чекали, що він повернеться. Є багато гравців, які у нас виступали і зараз би нам не завадили, але Волянюк у цьому списку найперший, своя людина.

Так вийшло, що він виявився непотрібен «Продексіму» і це для мене стало несподіванкою. Якщо чесно, не можу збагнути чому він у них став зайвим, бо, на мою думку, Михайло був найкращим гравцем «мельників». Не те що я б хотів його перехвалити, але по матчам минулого сезону скажу, що Ципун і так зрозуміло, але Волянюк був глибою. Тому я досі не розумію чого так сталося, але це треба у них питати. І якщо він в Херсоні непотрібний, то нам він завжди потрібен. Коли він сказав, що залишає «Продексім», то мої перші слова до нього були «Поки не знаєш, що робити, збирай речі і їдь сюди.» На наступний день він був тут.

Зрозуміло, що там він отримував в рази кращу зарплату. Він добре знав, що ми тут не зможемо йому дати навіть половини його зарплати в Херсоні. Наскільки я зрозумів, йому там було некомфортно і він хотів свій психологічний і емоційний стан повернути на позитивний лад. Тут він це отримував, тому і перейшов, не зважаючи на різні фінансові питання. В цьому питання навіть не стояло. Зазвичай гравці питають «Скільки я буду отримувати?». Волянюк знав, що ми йому зробимо максимальні умови, які можемо, щоб йому було комфортно. Нам таке імпонує, що гравець йде в команду не питаючи про умови – наша людина. По грі з «Ураганом» видно, що він нам допоміг. Скажу чесно, що набрати очки без Волянюка там було б значно складніше і це при тому який ми вже мали склад. Він прийшов і одразу додав нам гостроти в атаці, маси попереду. Прийшов в потрібний час. А «Ураган» - команда, де кожен гравець збірник, якщо не національної, то молодіжної чи юнацької, хоч і йдуть на останньому місці. Керівництво, я і самі гравці раді, що Михайло прийшов. Цей прихід додав нам впевненості і хлопці відчули, що можна конкурувати з сильними командами. 

- Це у нього дійсно є таке татуювання чи це образно кажучи?
- Образно. Минулого року зайшла розмова з уболівальниками про наших екс-гравців: Бондаря, Танського, Волянюка і Ланка. То фанати сказали, що він повернеться, бо у нього мовляв татуювання «Кардиналу-Рівне» на серці. Була схожа ситуація з Танським. Володимир Ярославович (Валявка – прим . авт.) запропонував Віталію хороші умови і не думаю, що в «Енергії» вони у нього краще, але він не захотів повертатися. Це його вибір. Просто схожа ситуація, бо він був капітаном команди і грав від самого утворення «Кардиналу-Рівне», але він обрав «Енергію». Тут навіть певна образа у команди залишилася, бо думали, що Віталій повернеться, а він не захотів. 



Валерій Директоренко, граючий тренер «ІнБев/НПУ» (Житомир/Київ)
- Зрозуміло, що підсумками першого кола я незадоволений. Були матчі в яких ми не дорахувалися очок, адже в деяких іграх мали брати очки, але їх не взяли. Були матчі, де програвали на останніх секундах, як, наприклад, в останній грі з «Енергією», яка вийшла достатньо динамічною, але ми в кінці пропустили безглуздий гол.  Багато ігор, де перший тайм для нас був вдалим, а другий провальним. Почали добре, а в кінцевому підсумку… В Херсоні трохи не пощастило, хоча загалом зіграли непогано. З «Титаном» матч неоднозначним вийшов – перший тайм непогано відіграли, а в другому «попливли». І з «Соколом» такий самий сценарій був. З «Кардиналом-Рівне» десь не пощастило. З «ХІТом» теж пристойно зіграли. Коротко, хотілося б мати значно кращий результат. 

Команда у нас суттєво оновлена і з’явилося багато гравців. Тому десь проявилися незіграність, недостатнє розуміння партнерів і це вилилося у те, що ми набрали небагато очок. За сукупністю ми демонструємо непогану гру, тож сподіваємося, що у другому колі це принесе очковий результат. Всі цього прагнуть – і глядачі, і керівництво, і самі гравці, бо місцями гра хороша.

- Як оціните виступ новачків у першому колі?
- Ну як новачків? Вони не зовсім новачки. Це люди, які вже були в команді не один раз і не один рік. Просто в певний період вони виступали в інших командах. Вони всі люди досвідчення, але фактор притирання ніхто не відміняв. Досвідчені гравці і молодь мають зігратися. У кожного є потенціал і зараз треба змусити його реалізуватися. 

- Що плануєте робити, щоб покращити результати?
- Треба перетерпіти і надалі так само посилено працювати. Десь буду більш жорстко спілкуватися з гравцями, але я сподіваюся, що всі усе розуміють і хочуть перемагати. Треба прикусити язик, терпіти і працювати, а результат прийде.



Кирило Красій, виконувач обов’язки головного тренера «Епіцентра К Авангард» (Одеса)
- Напевно треба почати з того, що наша команда - дебютант. В першу чергу, ми хотіли б почати чемпіонат більш впевнено, але склалося так, як склалося. У нас в активі тільки одна перемога. Я в команді працюю місяць і можу сказати, що наша команда прогресує і це помітно. Я тренер і можу про це казати точно. Якщо я приходив у клуб і у мене були побоювання чи зможе вона розпочати цей процес, то зараз можу з впевненістю сказати, що наша команда буде прогресувати і з кожним туром ставати сильнішою.

- 3 очки – це закономірний результат за сукупністю факторів чи могли розраховувати на більше?
- Я думаю, що на сьогоднішній день наша команда відповідає цьому результату. Десь може нам трохи не вистачило удачі, але я сподіваюся, що вона буде супроводжувати нас у майбутньому. Поки що одна перемога гідний результат для нас, як для команди, що минулого року посіла четверте місце у Першій лізі.

- Що будете робити, щоб покращувати ситуацію?
-  Тільки працювати. Працювати і готуватися на тренуваннях. В принципі, я задоволений тим як команда працює. Думаю, що результат прийде. Зрозуміло, що наразі ми не готові на рівних битися з грандами, але давати гідний бій будемо кожній команді. Перед нами стоїть завдання потрапити у плей-оф, навіть попри те, що ми дебютанти. Нічого неможливого немає і ми докладемо всіх зусиль, щоб його виконати. 



Максим Павленко, головний тренер «Урагану» (Івано-Франківськ)
- Насамперед ми не очікували такого результату, місця в турнірній таблиці і кількості набраних очок. За статистикою матчів ми переважали майже всі команди. Прикро, що нам бракує реалізації створених гольових моментів, яка б надавала впевненості. У більшості матчів нам доводилося відіграватися, а це говорить про брак психологічної стійкості. На жаль, з самого початку нам не вдалося виставляти оптимальний склад четвірок, який планувався і брав участь в передсезонних турнірах. По ходу чемпіонату довелося експериментувати зі складом і визнаю, що поки ці експерименти для нас є незадовільними, але ми не опускаємо руки. Розуміємо, що попереду друге коло, в якому ми цілком здатні набрати очки, піднятися до залікової вісімки і готуватися до серйозних матчів плей-оф. Ще є два місяці часу і я сподіваюся та вірю в те, що ми здатні виправити ситуацію, а наші футзалісти можуть показувати значно кращий результат.

- Чому так швидко завершили співпрацю з Тарасом Тарасовичем?
- Він не дуже добре провів збори і на передсезонних турнірах, на жаль, не вдалося його в повній мірі використати, тому що він мав проблеми зі здоров’ям, відповідно організм не завжди витримував навантаження, які були на тренуваннях. Через це йому не вдавалося вийти на пік форми. Як тільки він відновлювався, знову отримував травму. Все ж таки, вважаю, що ми прийняли правильне рішення, бо здоров’я – це головне. Якщо організм не сприймає такі навантаження, то значить Тарасу потрібно реалізовувати себе в іншій команді.  Хоча як гравець він мені дуже імпонує. На жаль, так сталося, але це життя.

- Що плануєте робити, щоб покращити стан справ у другому колі?
- Перш за все ми майже повністю змінили тренувальний процес. Він направлений на значне покращення функціонального стану. Працюємо над різними тактичними варіантами. Так само хочемо покращити гру при «стандартах», яких ми створюємо достатньо і значно переважаємо всі команди в цьому компоненті, але не можемо реалізувати небезпечні штрафні. А вже дійшло до того, що не можемо навіть пенальті реалізувати. Тому будемо працювати. «Ураган» - команда з ім’ям, яка завжди бореться за нагороди. Будемо сподіватися, що так буде і цього сезону, і що ми здатні виправити ситуацію, і будемо по-іншому готуватися до матчів плей-оф.



Максим Коптєв, екс-головний тренер «Юні-Ламану» (Одеса)

- Чи був шанс у «Юні-Ламану» дограти перше коло?
- Шанс був, але я особисто не бачив сенсу догравати, тому що багато наших гравців було травмовано. Чи був сенс мучитись і догравати перше коло? На останній грі у Житомирі у нас було всього 8 чоловік. Ще двоє травмувалося і прямо з гри під час матчу поїхали у лікарню. Тому керівництво прийняло таке рішення і я був тільки «за», щоб ми знялися, бо це були муки. Ми постійно приїжджали в день матчу і дуже рідко приїжджали за день до матчу, щоб відпочити. А їхати і грати вшістьох сенсу не було.

- Якщо брати виступ «Юні-Ламану» за 7 турів, то наскільки ви ним задоволені? 
- Звісно, було б добре якби ми набрали більше очок, але загалом я задоволений, що у нас за неповне перше коло було 4 очки, адже за весь минулий сезон ми набрали лише 3. Перспективи були хороші і я впевнений, що ми б потрапили у плей-оф. Проте через фінансові проблеми керівництво вирішило не продовжувати участь у змаганнях. Це дуже сумно, бо хочеться ще пограти.

Що найцікавіше, вважаю, що ми могли грати на рівних з багатьма командами. В цьому сезоні я не бачу лідера за грою. Мені тільки більш-менш зрозумілий малюнок «ХІТа», який дійсно сильніший. На мою думку, «Сокіл» на першому місці за рахунок дисципліни і тренувань. Вони роблять великий акцент на «стандарти». Я якраз дивився останню гру з «Продексімом» і там було добре видно як вони забивають. А так то всі команди рівні. Ну ще мені симпатизує «Кардинал-Рівне» - вони дійсно грають. Треба віддати належне Піддубному, бо він з ними весь час грає у футзал на коротких передачах – молодці. З усіма іншими можна грати, як з тим же «Ураганом».

Андрій Гулій, futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.