БеларусьБеларусь-2020/21. Плей-офф. 1/8 финала. LIVE!Чемпионат ЕвропыОсновний раунд жіночого Євро: третім суперником збірної України стала БельгіяЭкстра-лигаІгор Корсун: «Не хотів би залишитися на безлюдному острові з воротарями, бо вони небезпечні хлопці»Чемпионат ЕвропыЖозе Алесио: «Есть команды, с которыми не хотелось бы встречаться»Испания-2020/21. Тур 30. Смена лидера и вылет «Ферроля»ИталияИталия-2020/21. Лучшие голы и сейвы 26-го тураЭкстра-лигаДаниіл Абакшин – найкращий гравець квітня у Favbet Екстра-лізі 2020/21Лига чемпионов УЕФАДуглас: «Несмотря на все трудности, с которыми мы столкнулись вместе, мы остаемся стойкими и сильными»Лига чемпионов УЕФАТайнан: «Благодаря конструктивной критике я строил замок своей мечты»ИспанияДани Сантос уходит, Рафаэль Рато остается, Лин возвращаетсяАзербайджанИсполком АФФА решит, кто представит Азербайджан в Лиге чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФАОпределены календарь и формат Лиги чемпионов УЕФА сезона 2021/22Чемпионат ЕвропыСтартует квалификация женского ЕВРО-2022ИталияИталия-2020/21. Тур 26. Все по местамЭкстра-лигаВизначено дати бронзової серії Favbet Екстра-ліги між «Енергією» і «ХІТом»Футзал в миреЛіга чемпіонів УЄФА 2020/21: статистичні підсумкиБразилияМаноэл Тобиас: «Думаю, я величайший игрок всех времен»Лига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА-2020/21. Второй трофей для лиссабонцевФутзал в миреЧемпионат КОНКАКАФ-2021. LIVE!ПольшаКубок Польши-2020/21. Финал. LIVE!

Микола Соколовський: «Грати у всеукраїнських змаганнях проти на два роки старших команд у київських тренерів бажання немає»

Голова Комітету дитячого футзалу Федерації футзалу Києва Микола Соколовський – про минулий сезон для юнаків на столичній і всеукраїнський арені, перспективи появи київської команди в Юнацькій Екстра-Лізі і плани на майбутнє


Голова Комітету дитячого футзалу Федерації футзалу Києва Микола Соколовський розповів яким видався минулий сезон для юнаків на столичній і всеукраїнський арені, перспективи появи київської команди в Юнацькій Екстра-Лізі і плани на майбутнє.

– Чи все заплановане вдалося втілити у життя в сезоні 2020/21? Як на проведення змагань вплинув коронавірус?
– На щастя, другий рік поспіль ми встигли завершити чемпіонат і Кубок Києва серед дітей до нових карантинних обмежень. Через різноманітні види локдаунів чемпіонат почали пізніше звичайного. З цієї причини ми втратили ряд команд. У листопаді на вулиці можна було грати, а у залі – ні. Декілька клубів вирішило не дожидатися відкриття залів і заявились у футбольні турніри. Проте це не завадило нам зберегти ту саму кількість команд, що й минулого сезону.

Якщо брати в цілому, то змагання минули успішно і все заплановане вдалося виконати. Карантини карантинами, а дитячий футзал у Києві повинен бути. Дякую команду Федерації за допомогу у проведенні дитячих змагань. Іноді ситуації дійсно були екстремальними, але завдяки злагодженим зусиллям все вдалося вирішити.

– Чим сезон 2020/21 у дитячому футзалі столиці відрізнявся від попереднього?
– Насамперед тим, що в цьому сезоні ми отримали два якісних зали – КПІ та НУХТ. З огляду на завантаженість залу КПІ дорослими, частину ігор проводили в будні дні. Це новий досвід і спочатку здавалося, що це малоймовірно, але, як показала практика, багато команд були згодні. Перед фактом ми нікого не ставили, а розклад кожного туру узгоджували з представниками команд. Спасибі їм велике за розуміння.

Особлива подяка командам 2011 року народження, які підлаштовувалися під графік приїзду і від'їзду команди «Фаворит» з Одеської області. Завдяки буднім дням ми змогли закінчити чемпіонат у заплановані дати. У наступні роки також обов'язково використовуватимемо робочі дні, бо це необхідно заради такого залу, як спорткомплекс КПІ.

 
Так само в цьому році усі матчі транслювалися онлайн. В умовах недопуску глядачів це особливо актуально. Іноді, звичайно, бувають проблеми з інтернетом і якістю, але це залежить не від нас.

Вдалося зняти одне відео про чемпіонат зсередини – вийшло дуже цікаво. На жаль, через брак кадрів і часу більше зняти не вдалося. Наступного разу ми обов'язково врахуємо цей момент.

З кожним роком у нас з’являється все більше подарунків на нагородження. Завдяки партнерам Федерації – компаніям «Донбасенерго», «ARDI Logistics», «Eldorado» і «Select Sport» – ми подарували близько 70-ти м'ячів найкращим гравцям і командам! Для дитячого футзалу підтримка спонсорів дуже важлива. Величезна їм подяка за те, що звертають увагу на дітей.

 

– Які успіхи представників Києва на всеукраїнській арені?
– Команди ДЮСШ №25 U-11 і U-15 стали чемпіонами України другий рік поспіль, а ДЮСШ №25 U-12 завоювала срібні нагороди.

Команда ДЮСШ №25 U-14 поступилася у чвертьфіналі майбутнім чемпіонам. Не в останню чергу це сталося через роботу персоналу. Кияни пропустили вирішальний гол за 5 секунд до кінця гри, хоча протягом матчу таймер кілька разів не вмикався.

ДЮСШ №25 U-13 у Першій лізі чемпіонату України не змогли себе проявити, але отримали досвід на майбутнє.

У чемпіонаті України у віковій категорії U-12 також брали участь  ще два учасники наших міських змагань – київський «Ураган» і «Біличі» (смт. Коцюбинське). Призових місць вони не посіли, але зростання цих команд очевидне.

«Біличі» за останній рік дуже додали. Видно, що тренерський штаб серйозно зацікавлений у прогресі цієї команди. У найближчому майбутньому вони претендуватимуть на найвищі місця.

«Урагану» об'єктивно важко. Більшість хлопців 2010 року народження, а грати доводиться проти тих, хто народився 2008 року. Правило «пізняків» в чемпіонаті України замислювалося як благо, але у підсумку воно себе не виправдовує. Якщо в попередньому сезоні воно було ще прийнятним, то в поточному сезоні від нього тільки шкода.

Наведу приклад. Минулого сезону в заявці могло бути три людини, які народилися з вересня на рік старше, а в протокол могли вносити не більше двох таких гравців. А в поточному сезоні цей ліміт прибрали і в заявці може бути необмежена кількість гравців, які народилися в серпні на рік старше. Комітету дитячо-юнацького футзалу Асоціації футзалу України безперечно потрібно знову піднімати це питання.
 

– За рахунок чого командам ДЮСШ №25 вдалося захистити чемпіонське звання в категоріях U-11 і U-15?
– Чемпіонат України U-15 в цьому році видався неймовірно цікавим. Доля золотих медалей не була вирішена до останніх секунд, але у підсумку перемагає найсильніший. Ми грали всі матчі першим номером, а це завжди важче. Протягом усього турніру у нас було дуже багато нереалізованих гольових моментів, але фарт хлопці в результаті заслужили. Успіх був досягнутий насамперед завдяки якісному тренувальному процесу. Другу половину сезону наша команда тренувалася разом з «ХІТом-2». Завдяки досвіду ігор і тренувань з дорослими команда ДЮСШ №25 U-15 помітно додала.

Команда U-11 має у своєму розпорядженні індивідуально дуже сильних хлопців. У такому віці це відіграє визначальну роль. Плюс в іграх з прямими конкурентами проявляли характер, бо програючи по ходу матчів з «Барсою» (Шостка) і «Іллічівцем» (Чорноморськ) у результаті виявлялися сильнішими. Ці матчі і зіграли ключову роль. Перемоги в усіх 18 зустрічах говорять самі за себе. Перевагу було видно неозброєним оком.

– Чому так мало представників нашого чемпіонату заявляються на всеукраїнські змагання?
– Передусім тому, що футзальних шкіл і команд практично немає. І навряд чи в недалекому майбутньому вони з'являтимуться. А для футбольних клубів календар не зовсім прийнятний, багато виїздів, інші правила і т.д. До цього потрібно повноцінно готуватися.

У всеукраїнських футзальних змаганнях грають переважно ті команди, яким туди треба їздити згідно з документами, тобто виступають через необхідність. Якщо ж у тебе немає відділення футзалу, то участь обходиться дуже дорого. Учасники несуть великі фінансові витрати і незрозуміло на що вони спрямовуються.

Плюс наявність «пізняків» багатьом не до душі. А грати проти на два роки старших команд у київських тренерів особливого бажання немає.

Крім команд, які я називав до цього, зацікавленість у всеукраїнських змаганнях проявляють також  ДЮСШ Дарниця і ФК Солом'янка. Однак поява київських команд в чемпіонатах України носить ймовірніше епізодичний характер.
 

– Чи є ще якісь команди з інших міст, що висловлюють зацікавлення у виступах в чемпіонаті Києва?
– Третій рік в нашому чемпіонаті бере участь «Фаворит» з Подільська (Одеська область). Їм все подобається і ми намагаємося робити зручний графік. Постійними учасниками змагань є клуби з Ірпеня, Бучі, Борисполя, Вишгорода і Броварів. Але ці міста близько розташовані до Києва.

Обговорювали варіанти з командами із Шостки і Житомира. Цілком ймовірно, що побачимо їх у нас. На Кубок Києва хотів приїхати «Синай» з міста Мукачево, але батьки злякалися коронавірусу. На жаль, це нова реальність.

Користуючись нагодою хочу запросити команди з інших міст в наш чемпіонат. Заходьте на сайт Федерації футзалу Києва і оціните рівень проведення – запевняю, вам сподобається!

– Чи є якась надія на участь столичної команди в Юнацькій Екстра-Лізі?
– На цей момент тільки припущення. Єдиний можливий варіант – це ДЮСШ №25. Поки що в планах це є, але впевненості немає. 17 років – це вік, в якому хлопці повинні визначатися зі своїм майбутнім. Більшість все-таки хоче пробувати себе у футболі. Поки що аргументів і мотивації залишатися у футзалі для них немає. Але курчат восени лічать, тож поживемо – побачимо.

– Які плани на наступний сезон?
– Найперше хочеться всім побажати, щоб епопея з коронавірусом нарешті закінчилася. Щоб ми могли будувати плани на майбутнє, а не щодня гадати чи можна буде тренуватися, грати, та й врешті-решт просто вільно жити.

Джерело  ФФзК

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.