Экстра-лигаМирослав Хом’як: «Матч за Суперкубок України збере аншлаг на трибунах»БразилияЛучшие голы 15-го тура чемпионата Бразилии-2018Экстра-лигаДмитро Мартинюк – вільний агентРоссияРоссия. Суперлига. 1 тур. ВидеообзорыЭкстра-лигаКарлос Барбоза: «Поєдинок за Суперкубок України є дуже важливим для «Продексіма»ПортугалияНуну Диаш: «Девиз футзала – атака и контратака»ВенгрияВалерий Власович – игрок венгерского клуба «Ньирдьюлай»Лига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА. Предварительный раунд. Нашего полку прибылоФутзал в мире«Магнус Футзал» – обладатель Межконтинентального кубка-2018!Турниры«Столица» – победитель «LVIV OPEN CUP-2018»Футзал в мире11.30. Межконтинентальный кубок. Финал. «Карлос Барбоза» (Бразилия) – «Магнус Футзал» (Бразилия). LIVE!Футзал в миреВ финале Межконтинентального кубка встретятся «Карлос Барбоза» и «Магнус Футзал»Лига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА. Предварительный раунд. Неудача «Лео» и успех «Информатики»Польша «Акана Оржель Футзал» – переможець FUTSAL MASTERS-2018!РоссияНа старте 27-й Чемпионат РоссииБеларусь«Витэн» впервые выиграл Суперкубок БеларусиЛига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА. Успех Павла Пикалова и пять украинских головТурнирыFUTSAL MASTERS-2018. День 3. Різні матчі українських клубівТурнирыLVIV OPEN CUP-2018. В финале сыграют «Продэксим» и «Столица»КазахстанУчасник Ліги чемпіонів підписав Олександра Сорокіна

2017 рік: підсумки від керівників регіональних асоціацій футзалу (ч.1)

Напередодні новорічних та різдвяних свят прес-служба Асоціації футзалу України поспілкувалася з очільниками регіональних асоціацій футзалу щодо підсумків року, що минає та планів на майбутнє. До вашої уваги перша частина матеріалу.

 

Денис Пашкевич, керівник Асоціації футзалу Рівненської області:

«Основна наша спеціалізація – участь у змаганнях АФЛУ. Ми проводимо відкриту Рівненську першість. Плануємо й надалі розвивати, передусім, дитячий футзал. Щодо АФЛУ, ми подавали документи, періодично проводимо консультації з Володимиром Гримайлом та Миколою Сергієнком. Граємо у цих змаганнях протягом трьох років.

Щодо Шкільної футзальної ліги, у січні ми проведемо чемпіонат міста Рівного. Цим проектом зацікавився «Кардинал-Рівне». Плануємо організувати ці змагання під патронатом президента «Кардинал-Рівне» Володимира Валявки.

Всій футзальній спільноті бажаю якомога меншої кількості травм та побільше турнірів, як всеукраїнських, так і міжнародних та щоб аматорські команди набиралися досвіду і мали змогу випробувати свої сили на тлі представників інших країн».

 

Віталій Ніколаєнко, керівник Запорізької обласної асоціації міні-футболу (футзалу):

«Якщо у двох словах, то рік у нашій асоціації футзалу минув добре. Більш детальну інформацію ви можете знайти на офіційному сайті.

Всі роки ЗОАМФФ працювала над тим, щоб мати на професійному рівні представника нашої області. Цьогоріч ним став «АРПИ Запоріжжя», який виступає у Першій лізі.

Також у 2017 році було проведено «Кубок губернатора Запорізької області». Він став своєрідним аналогом «Кубка Дніпра». Наша асоціація підтримала його проведення. Плануємо зробити його щорічним».

 

Владислав Лаврик, керівник Асоціації футзалу Донецької області:

«Футзал в Донецькій області після початку бойових дій на сході України знаходився у занепаді. З 2014 по 2017 роки на території Донецької області не було організації, яка б планомірно займалася розвитком та популяризацією футзалу у нашому регіоні. Чемпіонати з футзалу проводились під егідою обласної федерації футболу. Це, звичайно, означало, що належного рівня та дотримання усіх норм та правил сучасного футзалу не було. Тому нашою першочерговою метою було пояснити командам, арбітрам, тренерам та й взагалі всім футзалістам у нашому регіоні ті основи, які пропагує Асоціація футзалу України. За короткий проміжок часу (Громадська спілка «Асоціація футзалу Донецької області» почала функціонувати у березні 2017 року) ми змогли провести семінари для арбітрів з футзалу, надати екіпірування усім арбітрам, які пройшли курси, надати належний для проведення змагань на найвищому рівні інвентар для команд та вибудувати вертикаль змагань. Сьогодні 32 команди ДЮСШ та 25 аматорських команд беруть участь у чемпіонатах Донецької області з футзалу. Ми щиро дякуємо керівництву АФУ за допомогу у проведенні семінарів для арбітрів.

Однак, незважаючи на позитив, є питання, які стають є доволі критичними. Основною такою проблемою є відсутність спортивних залів, які відповідають стандартам футзалу. Більшість з них залишилися на непідконтрольній Україні території, що дуже ускладнює проведення Першої та Другої ліг області з футзалу.

Минулого року команди з нашого регіону не представляли Донецьку область на Всеукраїнському рівні. Цього року 25 команд ведуть боротьбу за вихід до фіналу АФЛУ. Чемпіонат у нашій області було розділено на Північну та Південну зони. Донецьку область у ШФЛУ минулого року представляла команда Слов`янської ЗОШ №5. Під егідою нашої асоціації вже на початку наступного року ми розпочинаємо перший етап відбіркових змагань на ШФЛУ-2018.

На жаль, жодна футзальна команда в нашій області ще не готова до участі у змаганнях Кубку України та Другої ліги. Однак, ми сподіваємося, що завдяки кропіткій праці на футзальному поприщі, завдяки загальним зусиллям та бажанню команд, ми зможемо вже найближчим часом повернути професійний футзал, який у недалекому минулому прославляв Донецьку область на всеукраїнській арені.

Хочеться привітати усіх тих, хто любить футзал з прийдешнім Новим Роком та Різдвом Христовим. Бажаю успіхів, розвитку і згуртованості. Адже тільки разом ми зможемо заявити про себе на увесь світ. Окрім того, бажаю збірній України вдалого виступу на Євро – 2018. Донецька область буде тримати кулаки за наших хлопців та дихати в унісон з усією футзальною громадськістю України». 

 

Дмитро Андрієшин, керівник Асоціації футзалу Тернопільської області:

«Ми досягли стабільності. У Чемпіонаті області беруть участь 58 команд. На сьогодні ми маємо не лише кількість, але й якість. Команди системно розподілені по лігах. Цьогоріч колектив «Віго» брав участь в елітному фіналі АФЛУ. Окрім того, цей клуб хотів заявитися до Другої ліги. Ми вели перемовини з мером Чорткова щодо підтримки, але не дійшли компромісу. Спробуємо повернутися до цього питання наступного року.

У 2018 році бажаю всій футзальній спільноті рухатися до своєї мети та усього найкращого, а футзалістам – менше травм».

 

Ігор Овчар, керівник Асоціації міні-футболу Івано-Франківської області:

«2017 рік видався неодзнозначним. Ми зробили певний експеримент, об’єднавши дві ліги у нашому чемпіонаті. Тобто, тепер ми маємо 14 команд у Чемпіонаті Івано-Франківської області. Новий рік плануємо почати з Кубку. Також організовуватимемо дитячі змагання. Час непростий, але ми не стоїмо на місці.

Щодо ШФЛУ, то, звичайно, проводитимемо етап у нашому регіоні. Цей турнір є дуже популярним на Прикарпатті. В Івано-Франківську також є Кубок Президента НФК «Ураган». Намагаємося просувати футзал у районах, однак, стикаємося з проблемою відсутністю залів та спеціалістів. Виходить такий собі футбол у залі, а не футзал. Багато футбольних людей, які не приділяють уваги суто футзальним тонкощам. Однак, у той самий час є Академія НФК «Ураган». Це суто футзальний проект.

Як на мене, Друга ліга – це формальність. Вона мали виглядати інакшим чином. Однак, такий формат пов’язаний з тим, що ситуація в Україні є доволі складною. У той самий час, у Першій лізі зона «Захід» представлена трьома командами з Івано-Франківська. Я розумію, що фінансове питання роз’їздів є дуже важливим, але хочеться, щоб все було інакшим чином. Тобто, чемпіонат з роз’їздами. Така думка обговорювалася. 8 команд, які є у Першій лізі могли б з’їжджатися на один-два тури до кожного з міст, представники якого грають у Першій лізі.  Можливо, так було б краще. Однак, було обрано іншу схему. Тож, граємо саме таким чином.

Новий регламент АФЛУ багато в чому нас обмежив. У нас менша кількість команд. Окрім того, календар наших змагань збігається з фінальною стадією АФЛУ. Ми вже гратимемо у великий футбол, а там будуть у той час проводитися фінальні поєдинки АФЛУ (всеукраїнський фінал АФЛУ визначено провести у березні – прим. автора).  Минулого року ми ледве відправили на фінал до Дніпра «Візу-Вторму». Натомість, на фінал у Луцьк ніхто не зміг поїхати, хоч це місто і є ближчим до нас, оскільки команди були задіяні у футбольних змаганнях.

Щодо міжнародних матчів. Приємно відзначити, що є поступ вперед. АФУ обирає для спарингів сильні збірні і на їхньому тлі наша команда виглядає досить впевнено. Особливо тішуся з того, що залучаються гравці  «Урагану». Це також своєрідний показник, хоч команда зараз переживає не найкращі часи. Втім, думаю, що це тимчасово.

Всій футзальній спільноті бажаю міцного здоров’я. Хотілося б миру у нашій країні і щоб ми відчули стабільність та життя всіх українців покращилося».

 

Мирослав Хом’як, керівник Асоціації футзалу Львівщини:

«Наше найбільше досягнення протягом цього року – об’єднання низки змагань в єдиний чемпіонат області під егідою асоціації. Також маю відзначити наших арбітрів, які постійно обслуговують футзальні матчі всіх рівнів.

На всеукраїнських змаганнях Львівщина представлена в Екстра-лізі – клубом «Енергія», у Першій лізі бере участь «Енергія-2-Альтернатива». Окрім того, доволі велике представництво ми мали у Кубку України, але кваліфікуватися до 1/8 наші клуби не зуміли. Ми системно працюємо з АФУ. На усі питання і запити отримуємо чіткі орієнтири та консультації.

Щодо сфер регіонального футзалу, найменш проблемною з них є ветерани. Найбільше проблем маємо з дитячим футзалом. У нас є недостатня кількість спеціалізованих футзальних шкіл та академій. Ми не маємо належної підтримки від влади. Створений комітет, який працює над цим питанням. У цьому напрямку потрібно провести багато роботи.

Футзальна громада – це велика кількість людей, які організовують змагання та беруть у них участь. Вітаю всіх колег, гравців та менеджерів зі святами та бажаю успішного 2018 року, а національній збірній – гідно представити Україну на Чемпіонаті Європи».

 

Віктор Таран, керівник Асоціації футзалу Житомирської області:

«Роботи дуже багато. Виконати її не вдалося навіть на половину.

У виконкомі АФУ я є куратором змагань силового блоку (Збройні Сили України, Національна гвардія України, поліція). Цього року було проведено низку таких змагань, але у подальшому їх потрібно об’єднувати та систематизувати: робити повноцінні, щорічні чемпіонати з кожним родом військ.

Щодо представництва у фінальних стадіях АФЛУ. Вважаю, що від області має бути делегованим лише один клуб. Наприклад, у нашій області серед представників Коростеня та Бердичева є 1-2 команди, які беруть участь в обласному фіналі. Саме у таких стикових матчах має бути визначений найсильніший клуб області, який і поїде на фінал АФЛУ. У всеукраїнських змаганнях Житомир представлений лише клубом «ІнБев/НПУ». У Кубку України аматорські команди з Житомирської області участі не брали. Це відбулося з причин переформатування колективів, які потенційно могли б стати учасниками національного Кубка. Також відзначив би фінансову складову у цьому питанні: відсутність у команд коштів на роз’їзди, оскільки сама участь у Кубку не є фінансово обтяжливою.

Напередодні свят хочеться побажати усій футзальній спільноті благополуччя та подальшого розвитку в усіх сферах у новому 2018 році».

 

Олексій Левченко, керівник Асоціації футзалу Херсонської області:

«2017 рік минув стабільно. Цього сезону ми маємо представництво у Другій лізі (FC «Anserglob»). Окрім того, чинний чемпіон України серед команд Екстра-ліги – «Продексім» також представляє Херсон. Приємно, що наша область має учасників змагань майже на всіх рівнях.

Нововведення у регламенті АФЛУ мені подобаються. Завдяки цим аспектам команди зацікавлені не тільки брати участь в АФЛУ, але й змагатися у фінальній частині. Коли є змагальний процес, який представляє собою не лише боротьбу за 1-2 місця, але й за переходи до ліг – це завжди приємно. Можу відзначити, що тепер на участь у цих змаганнях має виділятися більший обсяг фінансових ресурсів, однак його призначення зрозуміле і необхідне, тому ми ставимося до цього з розумінням.

Важливим моментом загалом для України стало проведення міжнародних футзальних матчів. Я був відповідальним за такий компонент як дотримання безпеки. Вважаю, що нам вдалося організувати поєдинки на належному рівні за усіма аспектами.

Насамкінець, хочу привітати всю футзальну спільноту з прийдешніми святами! Маю сподівання, що незабаром цей вид спорту стане олімпійським. Він є справді масовим, зважаючи не тільки на кількість професійних команд, але й аматорських колективів. Тож, бажаю всім, хто має стосунок до футзалу зустріти прийдешні свята у колі друзів».

 

Юрій Гончаров, керівник Асоціації футзалу Черкаської області:

«Цього року ми маємо представництво у Першій та Другій лігах серед чоловіків, дві наших команди беруть участь у Першій лізі серед жінок. Було проведено фінальну частину Першої ліги серед жіночих команд. Також на Черкащині відбувся Кубок України U-11 і Кубок України серед ветеранів. У нас збільшилася кількість учасників у Чемпіонаті області до 36 команд. Також було відкрито два дитячо-юнацьких відділення футзалу в області. Безперечно, це приносить користь у плані збільшення кількості учасників змагань та активної популяризації футзалу у регіоні.

Цього року велика увагу з боку вболівальників була прикута до міжнародних матчів Збірної України. Дуже приємно, що футзал розвивається. Нині він є, однозначно, найбільш масовим видом спорту. Наша збірна чудово виглядала у поєдинках з грандами світового футзалу. Це є зайвим підтвердженням того, що професійний футзал в Україні рухається вперед.

Всій футзальній спільноті бажаю здоров’я та терпіння. Сподіваюся, наступного року ми спільно зробимо ще один крок вперед у розвитку нашого виду спорту».

 

Микола Сергієнко, керівник Федерації футзалу м. Києва:

«Минулий рік був плідним на події. У лютому я змінив свого колегу на посаді голови Федерації футзалу м. Києва, але Павло Присяжнюк залишається працювати у команді заради розвитку столичного футзалу. За рахунок попередньої роботи у Чемпіонаті міста Києва цього року окрім флагману столичного футзалу – ФК «ХІТ» та об’єднаної команди «ІнБев/НПУ» (Житомир-Київ) аж 4 представники місцевої Вищої ліги: «Альтернатива», «SKIDKA», «RED» та «Manzana-2» не тільки взяли участь, але й кваліфікувалися до 1/8 змагань і це не враховуючи одного зі старожилів київського футзалу – команду «Анреал-Atrix», яка вирішила відсвяткувати 15-річчя клубу участю у Кубку України.

Цього року стартував п’ятий сезон АФЛУ. Цьогоріч цей турнір зазнав змін. Сподіваюся, що ці нововведення підуть на краще, адже, як і будь-який інший проект, АФЛУ не має стояти на місці. Окрім цього було сформовано новий комітет до якого увійшли як молоді хлопці, так і досвідчені керівники регіональних асоціацій. На робочих зустрічах комітету було прийнято рішення щодо підвищення вимог АФЛУ цього сезону. Для отримання статусу регіонального відбіркового етапу була збільшена мінімальна кількість команд до 16, які мають брати участь у, як мінімум, двох лігах. Було додано «додатковий обласний відбірковий етап» у тих областях, де є мінімум два відбіркових етапи і таким чином на всеукраїнський фінал будуть потрапляти найсильніші та найкращі аматорські команди України. Справжню географію українського аматорського футзалу ми зможемо побачити на Кубку регіонів, який замінив свого попередника – елітний фінал АФЛУ.

Звичайно, маю відзначити успіхи Збірної України з футзалу, яка здобула право на участь у фінальній частині Євро-2018 і тішить той факт, що до України приїжджають такі топові збірні як Іспанія та Італія. Я маю сподівання, що за такої чудової організації – це не просто футзальні матчі, а справжнє свято футзалу в Україні.

Наступного року бажаю всім міцного здоров’я, футзального фарту та найкращих вірних партнерів для реалізації наших мрій».

Прес-служба Асоціації футзалу України

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.