Первая лига Володимир Гриник: «На безлюдний острів взяв би Ярослава Писька – ловив би мені рибу і співав»Чемпионат мираЗапасной вратарь сборной Казахстана на ЧМ в Литве получил полмиллиона призовыхЭкстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. 7 тур. LIVE!Первая лига Негель, Бакум, Чеберяк, Семенченко, Салтанов і Морено – гравці «SkyUp»Первая лига Перша ліга 2021/2022. Представлення учасників зони «Схід»БеларусьПремьер-лига-2021/22. Тур 5. LIVE!КазахстанСтал известен календарь чемпионата Казахстана сезона-2021/22Первая лига Перша ліга 2021/22. «Любарт» (Луцьк) – «КІВС Енергія-2» (Львів). АнонсПервая лига Андрій Федюк: «Ми не стоїмо на місці, нам вдалось домовитись про співпрацю з Віталієм Багряком»ИталияИталия-2021/22. Тур 1-2. С места в карьерСборная УкраиныОлег Шайтанов: «Матчі з Португалією були дуже інформативними»Экстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. Тур 7: анонсФутзал в миреУзбекистан-2021/22. Тур 1. «Локомотив» идет без потерьКазахстанИгита: «Я еще не наигрался!»Сборная УкраиныЖіноча збірна України зазнала поразки від Португалії у повторній контрольній зустрічіСборная УкраиныАнна Шульга: «Потрібно продемонструвати характер й не боятися суперника»Экстра-лигаРоман Гураль та Максим Цар – гравці КІВС «Енергії-2»КазахстанКубок Казахстана-2021: определились полуфиналистыРоссияФелипе Парадински: «Чемпионаты Бразилии, Испании и России находятся практически на одном уровне»Первая лига Андрій Задорожний: «Після участі у Lviv Open Cup 2021 прийняв рішення, що якщо рухатись, то тільки в першу лігу України»

Сергій Бабіков в Житомирі розповів про плани АМФУ по розвитку аматорського футзалу

З робочим візитом в Житомирі побував голова комітету студентського, аматорського та масового футзалу Асоціації міні-футболу України Сергій Миколайович Бабіков. Він відвідав збори представників команд, які планують грати в чемпіонаті Житомира з футзалу та розповів про нові ініціативи Асоціації щодо проведення аматосрької футзальної ліги України.

- Сьогодні в Житомирі я хочу послухати і зрозуміти як йдуть справи у місті, поспілкуватися безпосередньо із керівниками футзальних команд. А також проінформувати футбольну громадськість про всеукраїнський аматорський чемпіонат, який ініціює АМФУ. Фактично ми створюємо аматорську футзальну лігу України. Ми не міняємо формат проведення футзальних змагань на місцях, в регіонах. Просто придаємо їм трохи інший, офіційний статус, - розповів Сергій Бабіков.

Якщо раніше команда-переможець місцевої першості отримувала чемпіонський титул і все, то зараз чемпіон міста має можливість поїхати на всеукраїнський фінал, який відбудеться в кінці березня - на початку квітня 2014 року і поборотись за звання чемпіона України серед аматорів. Фактично, чемпіонати міст стануть попереднім етапом аматорського чемпіонату України.
За три місяці Сергій Бабіков побував практично в усіх областях країни, де презентував новий формат змагань і більшість областей вже підтримали ініціативи АМФУ. А деякі області готові делегувати навіть до трьох чемпіонів міст, бо там серйозні турніри проходять не лише в обласному центрі. Це буде трьохденний фінал, в якому зіграють до 30 команд.

- Раніше АМФУ не втручалась в проведення міських чемпіонатів. Принаймні в Житомирі такого не було. Що зміниться зараз?
- Ми вже почали тісно співпрацювати із міськими федераціями. Було затверджено регламент Аматорської футзальної ліги України, над яким ми працювали декілька місяців. Документ вже розіслано по регіонам. Почекаємо декілька місяців, поки документ вивчать на місцях. Потім почнеться організаційно-технічна частина роботи. Ми відкриваємо всеукраїнський аматорський сайт, на якому збиратимемо всю інформацію про місцеві і обласні чемпіонати. Там також висвітлюватимуться змагання серед ветеранів. Ми плануємо інформувати про футзальні змагання в усіх регіонах країни. Хочеться заповнити той інформаційний вакуум, який сьогодні існує. Щоб учасники, вболівальники і всі небайдужі до футзалу люди могли оперативно отримувати інформацію про змагання в інших областях, дізнаватись як проходять чемпіонати в різних містах, порівнювати, ділитись досвідом, дізнаватись про своїм майбутніх суперників на всеукраїнському фіналі. До цього мало хто знав, як відбуваються змагання в сусідніх областях.

- Тобто ви хочете, щоб чемпіонати міст України проводились за єдиним регламентом?
- Сьогодні футзал в різних регіонах України знаходиться на абсолютно різних стадіях розвитку. Більше 20 років аматорський футзал в кожній області розвивався сам по собі. Місцеві керівники формували місцеві регламенти з урахуванням знову ж місцевих можливостей та реалій.  Тому абсурдно нав'язувати всім однакові правила та умови. Наш регламент розробелно на основі аналізу cтану справ в кожному регіоні. І він максимально враховує можливості та специфіку всіх областей. У керівників міських федерацій будуть широкі можливості для творчості. Вони зможуть складати місцевий регламент із врахуванням місцевих традицій. Але деякі основні моменти будуть спільними для всіх, хто захоче приєднатись до аматорської ліги.

- Що це за умови?
- Наприклад, гравці гратимуть лише в одному чемпіонаті. І ті, хто, наприклад, грає в чемпіонаті Києва, не зможуть тепер приїздити і грати ще й за команди чемпіонату Житомира. Ми створимо єдиний реєстр гравців. Всі заявки команд з усіх міст вноситимуться в єдину базу. Буде одразу видно, хто за кого грає.  Одним із гострих моментів є взаємовідносини команд із першою лігою чемпіонату України. Я вважаю, що гравці першої ліги не повинні грати в аматорському чемпіонаті. Але в АМФУ розуміють, що таке жорстке рішення в першу чергу вдарить по самій першій лізі. Тому в цьому сезоні в аматорському чемпіонаті за команду можуть грати не до двох гравців з першої ліги. За фарм-клуб можуть грати чотири людини. Це залежатиме від того, які завдання на сезон ставить керівництво клубу. Цей сезон буде перехідним. Наступного вимоги будуть ще жорсткішими.  За результатами минулого сезону в країні залишилось 19 професійних клубів. Сім - в екстра-лізі і 12 - в першій. З цим потрібно щось робити і іншого виходу ми поки не бачимо.

- Ви казали, що вивчали специфіку всіх регіонів. І житомирську теж?
- В Житомирі є як позитивні, так і негативні моменти. Позитивним є те, що в чемпіонаті міста брало участь від 30 до 60 команд. Погано, що за останні роки кількість команд-учасниць постійно падає. Сподіваюсь, що завдяки всьому тому, що ми зараз робимо, ситуація почне мінятися в кращу сторону.
Іншою проблемою є зали. На жаль, у Житомирі якраз із залами - погана ситуація. В місті зал стандартних розмірів лише один - в Динамо. Я певен, що це впливає не найкращим чином на стан футзалу у Житомирі, в порівнянні з іншими регіонами. Хоча в тому ж Хмельницьку стандартних залів два, а команд в чемпіонаті міста грає 118.

- Федерація футболу України практикує фінансову підтримку обласних організацій. Плануєте таке в міні-футболі?
- Щоб підтримувати, потрібно мати для цього можливість. Щоб мати можливість, потрібно створити продукт, який можна продати. Не секрет, що ФФУ підтримує своїх регіональних членів ще й тому, що отримує від УЄФА і ФІФА кошти, беру участь у їхніх проектах. Сьогодні ж такого продукту у футзалі немає. Скажу одразу, що ми не забуваємо про комерційну сторону питання. Але не можна продати те, чого поки немає. Аматорського всеукраїнського чемпіонату до сьогодні не було. Тому перед нами стоїть задача його створити, грамотно його продати і отримані кошти витратити на розвиток футзалу в регіонах. В першу чергу тим, які цього вкрай потребують. Хочу додати, що крім фінансової, всі реіони потребують методичної і організаційної допомоги.
 

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.