Экстра-лигаІгор Корсун: «Маю велике бажання вигравати нові трофеї разом із "Продексімом"»Экстра-лигаМаксим Павлюк: «Впереди много работы»Футзал в миреМежконтинентальный кубок-2018. Фалькао против Феррао. Представление участниковЖитомирМихайло Соколовський, Максим Павлушин і Віктор Таран – про житомирський футзалі і не тільки ...Футзал в миреНовости от FutsalMania: Бойс в «Барселоне» и кризис в итальянском футзалеОдессаЛига Содружества. 9-й тур. Нереальная реальностьЛига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА-2018/19. История встреч соперников «Продэксима» с украинскими клубамиЭкстра-лига«АРПИ Запорожье» представил новый тренерский штабЖенский футзалЖіночий Євро-2019. Представлення суперника. Збірна УгорщиниПольшаМикола Морозов: «У дитинстві моїм футбольним ідолом був Алессандро Дель П'єро»Экстра-лигаОфіційно: Роман Кордоба повертається в «Ураган»ПортугалияЛео перешел в «Спортинг»Житомир“Грантех” – володар Кубку Житомирської області!ИспанияЛучший игрок чемпионата Испании-2017/18 Гадея: красивые голы и блестящие передачи Футзал в миреНовости от FutsalMania: звездный дуэт из «Спортинга» перебирается в «Маритиме»?Экстра-лигаОлег Зозуля покидает «АРПИ Запорожье»БеларусьВячеслав Григорьев: «Быть капитаном в таком коллективе как ВРЗ – это круто»БеларусьВиктор Тарчило: «Постараемся с каждой командой сыграть достойно»РоссияАлексей Попов: «Всегда остаюсь профессионалом»Экстра-лига«Енергія» розпочинає підготовку до нового сезону

Микола Морозов: «У дитинстві моїм футбольним ідолом був Алессандро Дель П'єро»

Український поляк розповідає про свою кар'єру


Найдосвідченіший український легіонер у Польщі Микола Морозов розповідає про закордонні перипетії своєї кар’єри, зміну громадянства і зустрічі з українськими клубами на майбутньому турнірі Futsal Masters.

Досьє

Вихованець футбольної запорізької «Зірки» (2001-2003).

2004-2005 – ЗДУ (Запоріжжя) Перша ліга (9 голів в ЧУ, 2 голи в КУ)
2005-2007 – Дніпроспецсталь (Запоріжжя) Вища ліга (не забивав)
2005-2006 фарм-клуб Сіал-Джет-Дніпроспецсталь-2 (Запоріжжя) Перша ліга (4 голи в ЧУ)
2006-2007 фарм-клуб Сіал-Джет (Запоріжжя) Перша ліга (10 голів в ЧУ)
2007-2009 Контингент (Житомир) Вища ліга (10 голів в ЧУ, 2 голи в КУ)
2009-2013 Марвіт (Торунь) (17 голів в екстраклясі)
2013-2018 ФК Торунь (47/4 в екстраклясі, 31/21 в першій лізі)
2016/17 оренда Уніслав Тім PBDI (11/4 в першій лізі)


 Як Ви з юнацького футболу практично одразу опинилися в дублі «Дніпроспецсталі»?
 Мій хороший друг по «Зірці» Микола Кунцевич вже був в «Дніпроспецсталі» і запропонував мені теж спробувати.

 Ви практично 2,5 сезони провели між дублем і основною ДСС. Не виникало бажання змінити команду, щоб мати постійну ігрову практику у вищій лізі?
 Ні, бажання змінити команду не було. На той момент я був капітаном дубля і весь час тренувався з першою командою.

 Як Ви у серпні 2009 року потрапили у «Марвіт»?
 Зовсім випадково. Закінчивши виступи у «Контингенті», я півроку грав в команді «Сіал-Джет» (Запоріжжя). Після фінальної гри на Кубок міста, до мене підійшов чоловік, який виявився футбольним агентом. Він запропонував мені і моєму другу Денису Демішеву поїхати на перегляд до Польщі.

 У сезоні 2012/13 «Марвіт» посів третє місце у регулярному чемпіонаті, але в плей-оф програв «Ред Девілс» і став єдиною командою з першою четвірки, яка вилетіла у першому раунді плей-оф. Що стало причиною цього?
 Це був, на жаль, останній сезон «Марвіта». Весь рік нам затримували зарплату. У підсумку ми вилетіли в плей-оф, а команда припинила своє існування. Проте президент клубу виплатив усі заборгованості.

 Перед сезоном 2013/14 правонаступником «Марвіта» став ФК «Торунь» і ви опустилися в першу лігу. А Вам довелося побути тренером-гравцем після того як Маріуш Ланговські пішов. Як так сталося?
 Після декількох невдалих ігор наш тренер подав у відставку і керівництво клубу запропонувало мені до кінця сезону очолити команду. Я погодився, і в результаті ми зайняли друге місце.

 Більшість гравців в Екстраклясі аматори і їм доводиться працювати на основній роботі. Вам теж доводилося працювати чи ні?
 Коли грав в «Марвіті», то не працював. Але зараз вже п'ять років працюю у фірмі, яка займається продажем «теплих підлог». У Єльч-Лясковіце, де я виступатиму з наступного сезону, працювати не буду, оскільки клуб професійний і ми тренуватимемося двічі на день.


 У сезоні 2014/15 Ви були капітаном команди. Як відбулося ваше призначення: обирали гравці чи призначав тренер? Що відчули після цього?
– Капітана призначав тренер Клаудіуш Хірш. Звичайно ж, я був дуже радий і гордий. До речі, Клаудіуш – один з найкращих фахівців, з якими мені доводилося працювати.

 В двох останніх сезонах «Торунь» завойовував бронзу. Замахнутися на вищий результат команді було не під силу?
– У передостанньому сезоні ми якраз і боролися за бронзу. У цьому році могли виграти срібло, але в останньому турі, на жаль, поступилися.

 Обидва останні сезони доволі впевнено виграв «Рекорд». Вони дійсно настільки сильніші за усіх інших? І за рахунок чого?
– Цієї миті «Рекорд» - це єдиний повністю професійний клуб в польській лізі. Там зібрані найкращі футзалісти, які виступають за збірні своїх країн.

 У Польщі постійно експериментують з форматом розіграшу чемпіонату: то просто грають за коловою системою, то з плей-оф, то з розділенням на верхню і нижню шістки. Вам який з форматів найбільше до вподоби і чому?
– Формат змінюють, щоб зменшити витрати клубів. Коли граєш за системою плей-оф, кількість ігор збільшується і багато клубів були проти цього. Особисто мені подобається формат плей-оф, емоції в цих матчах просто позамежні.

 Виходить, що увесь польський період своєї кар'єри (8 сезонів) Ви провели практично в одній команді. Ця постійність дала Вам якісь переваги у плані того, що може клуб квартиру видав чи постійно збільшував зарплату?
– У дитинстві моїм футбольним ідолом був Алессандро Дель П'єро, який майже всю кар'єру грав за «Ювентус». Може тому я так довго був у Торуні. Квартиру мені не дали, але на хліб з маслом вистачало (посміхається).

 Чому після стількох років в одній команді та ще й у бронзовому призері, Ви переходите у склад новачка ліги «Акана Оржель»?
 
«Акана Оржель»  дуже цікавий проект. Цю команду тренує іспанський фахівець Хесус Лопес Гарсія Чус з яким хотілося б попрацювати.

 «Акана Оржель» гратиме на турнірі Futsal Masters з українськими командами. Є якісь особливі відчуття перед цим турніром?
 Звичайно, завжди, коли граємо товариські зустрічі проти команд з України, вони для мене особливі.

 
 

 Що можете сказати про «Сокіл» і «Ураган», які виступатимуть на Futsal Masters?
 Дві хороші команди, в яких грають дуже перспективні молоді футзалісти. Думаю, вони будуть одними з фаворитів турніру.

 Що скажете про польську першу лігу у порівнянні з українською першою лігою, коли Ви там грали?
 Рівень української першої ліги на той час, звичайно, був набагато вищим.

 Що стало вирішальним фактором того, що Ви вирішили прийняти польське громадянство? Чи не те, що довелося перше коло минулого сезону провести в оренді в першій лізі через ліміт?
 Так, саме це. У «Торуні» грає воротар з Молдови Ніколай Нягу. Згідно з лімітом, на майданчику під час гри може перебувати тільки один гравець з країни, яка не входить до Євросоюзу. Отже, я міг виходити, тільки в ролі п'ятого польового гравця. Я зібрав усі необхідні документи і подав їх на розгляд до секретаріату президента Польщі. Після одинадцяти місяців очікування, президент підписав указ про присвоєння мені польського громадянства.

Андрій Гулій, ​futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.