Сборная УкраиныОлег Шайтанов: «У майбутньому ми розраховуємо на Юлію Титову»ВетераныЧемпіонат України 50+. ІIІ етап. День 3. LIVE!РоссияРоссия-2020/21. Суперлига. Плей-офф. 1/2 финала. LIVE!ПортугалияЖорж Браз: «Наша цель – выиграть группу, чтобы избежать переездов, смены города и зала»КазахстанАФК «Кайрат»: Витао подписан, Диего Фаверо продленЖенский футзалАнастасія Кліпаченко: «Завжди хотіла поїхати жити в інше місце, щоб пізнати себе нову»БеларусьБеларусь-2020/21. Высшая лига. Плей-офф. 1/2 финала. LIVE!Сборная УкраиныВизначено список гравців юнацької збірної України (U-19) для участі у турнірі «Futsal Week»Первая лига Александр Колесников: «Я считаю, что INTER – команда самого высокого уровня Украины, то есть Экстра-лиги»Футзал в миреКубок світу-2020 (21): календар турніруЧемпионат мираРезультаты жеребьёвки чемпионата мира-2020 (21)Экстра-лигаБрати Грицини повертаються в українську Екстра-лігу?Экстра-лигаФК «Енергія» — 20 років: успіхи командиЭкстра-лига«Ураган» продовжив контракти з трьома гравцями і Максимом ПавленкомПервая лига Футзальний клуб «Славута» презентував новий склад команди та представив новачківВизначилися суперники юнацької збірної України U-19 на Futsal Week U19 Spring CupЭкстра-лигаІлля Терентьєв – перший новачок «Урагану»Экстра-лигаСтепан Струк переходить на тренерсьу роботуПервая лига Перша ліга 2020/21. Відбулося жеребкування стадії плей-офПервая лига Перша ліга 2020/21. Тур 2. «Кардинал-Рівнестандарт» і «Любарт» – два останні чвертьфіналісти

Микола Кудацький: «Команди ПЗМС більше не існує»

Один з найтитулованіших українських жіночих фут зальних клубів припинив своє існування


Нещодавно з’явилася інформація щодо розформування полтавського ПЗМС – одного з найтитулованіших українських жіночих клубів. З цим питанням, а також за думою щодо підсумків сезону, ми звернулися до головного тренера полтавської команди Миколи Кудацького

 Миколо Миколайовичу,  до нас дійшла інформація нібито команду ПЗМС розформовано. Можете це підтвердити чи спростувати?
 Розформовується або ж знімається зі змагань – можна казати хоч так, хоч по-іншому. Як це не називай, а команда більше існувати не буде.

 В чому полягає причина такого рішення?
 Немає однієї глобальної причини. Можна назвати десяток, а то й більше міні-причин, що підвели до такого рішення. Є багато різних нюансів і моментів. Коли ми зібрали їх до купи, то вийшло більше мінусів, ніж плюсів.

 Це рішення остаточне чи ви не виключаєте можливості повернення?
 Не можна казати, закривається повністю чи ні. Однією з причин закриття став коронавірус. В березні почався карантин, а дівчат треба було якось утримувати, допомагати їм. 

Я прекрасно розумію, бо це не велика таємниця, що восени буде друга хвиля COVID-19, і знову під кінець жовтня виникнуть питання про дату початку чемпіонату. Все зжужмлено. Як в таких умовах готуватися? Це одна з причин, які призвели до цього рішення. 

Складно сказати тимчасово чи ні. Одному Богу відомо, що завтра буде. А може ми завтра приймемо рішення зібрати, припустимо, чоловічу команду? Може завтра буде все стабільно, добре, існуватиме кадровий потенціал, інтерес в іграх. А грати першість, де 4 команди… Ну що це за чемпіонат? Це теж одна з маленьких причин закриття. Якби було команд 8-10 з роз’їздами… А то виходить, що ти з однією командою за сезон граєш 6 разів. Це не зовсім те, що хотілося б. Ми прекрасно розуміємо, що в цьому не винна ні Асоціація, ні хтось інший. Є в когось бажання – він утримує команду, а нема бажання – нема й команд.
 

 Але ж і зараз роз’їзди присутні.
 У нас же ж постійно ігри з одними й тими самими команди. Ми ж з «Будстар-НПУ» скільки провели матчів (5 ігор: 3 в чемпіонаті, 2 в Кубку – прим. ред.), а скільки б ще зіграли (ще 1 матч в чемпіонаті – прим. ред.). Ми вже тільки з ними награлися. Так само, наприклад, в сезоні 2016/17 ми награлися з «IMS-НУХТ» (5 матчів в чемпіонаті – прим. ред.). Стільки матчів з ними зіграли, що вже плуталися, хто чий тренер і де чий гравець.

 Яка ситуація з дівчатами, які грали в команді?
 Всі дівчата стали вільними агентками. Я висловив свою точку зору кому за кого краще грати і куди їхати тим, хто мене про це питав. Але рішення що робити і куди переходити приймають вони самі, бо це їхня доля, їхнє життя. 1 вересня стане відомо куди роз’їхалися дівчата – хто залишився у футзалі, хто перешов у футбол. Всі наші гравчині затребувані, бо ПЗМС же не був колективом, який боровся за виживання – нормальна команда зі своїм характером. Думаю, що всі дівчата знайдуть собі місце для подальшого спортивного життя.

 Дуже прикро, що слідом за «Біличанкою» зникає ще один найтитулованіший жіночий клуб.
 Це все життя. А хто думав, що харківський «Локомотив» зникне? Багато таких команд припинило своє існування. Може завтра знайдеться інша людина, яка захоче це все реанімувати – було б бажання.

 Принаймні в Полтаві ще є команда жіночої Першої ліги «ДЮСШ імені О. Бутовського». Після  зникнення ПЗМС ви будете з ними співпрацювати? Наприклад, допомагати із залом чи фінансами.
 Хай звертаються – ми нікому ще не відмовили. Ми в хороших відносинах і з Олександрою Лясковською, і з Оксаною Катулевич. Якраз нещодавно розмовляв з Оксаною Юріївною щодо цього питання. Ми їм завжди допомагали і ніколи не відмовляли в таких проханнях.

 Як підсумуєте останній сезон для команди, де ви опинилися на 4 місці в турнірній таблиці?
 Якщо уважно придивитися, то можна помітити, що між другим і четвертим місцем два очки різниці. Кожен наступний тур міг стати вирішильним. ПЗМС мав шанси як опинитися на другому місці, так і завершити сезон на четвертій сходинці. Так само, якби продовжили чемпіонат, то «Будстар-НПУ» міг опинитися на другому місці, а «IMS-НУХТ» на першому, хоча «будстарівками» і залишалося здобути два очка, але ж їх ще треба набрати. 

Які можуть бути підсумки сезону, якщо його не дограли? Зрозумло, що всі дівчата, тренерський штаб і президент засмучені, що склалася така ситуація. Але що вже зробиш? Це життя і потрібно йти далі. Ми були готові продовжувати грати.

 Яким, на вашу думку, мало б бути ідеальне завершення сезону, зважаючи на обстановку, що склалася? Наприклад, визначити розподіл місць на момент зупинки чемпіонату, анулювати результати сезону чи може зіграти один матч, як пропонував Володимир Колок, щоб у всіх була рівна кількість зіграних матчів і т.д.
 Завершити сезон не було можливості – це було визначено на відеоконференції. Треба було б робити тести на корона вірус, а це додаткові витрати. Також не в усіх зали готові до того, щоб грати влітку. В нашому спорткомплексі в таку погоду дуже спекотно – за 30 градусів тепла, а ставити кондиціонери ніхто не буде. Думаю, що в інших залах подібні проблеми. Була й маса інших нюансів.

У кожного з перерахованих варіантів є свої плюси і мінуси. Проте, на мою думку, сезон треба вважати незавершеним і анулювати всі результати. Якби «Будстар-НПУ» був недосяжний і йому не потрібні були ці два очки, то однозначно можна було б привітати киянок з першим місцем і на цьому поставити крапку. Якщо хоч одна команда їх може наздогнати, то не все так однозначно. Можна багато прикладів наводити. Ось як у футболі команда за три хвилини забиває два м’ячі і виграє Лігу чемпіонів. 

Якщо ці два очки не набрані, то недограний чемпіонат анулюється, як би сумно це не було. Навіть якби я був в такому ж положенні, що і «Будстар-НПУ». Але це треба було б прийняти, бо так сталося. Тим паче, що мені реально все одно присудять їм перше місце чи ні. Якщо ПЗМС присудять 4 місце, то хай буде так. Чесно, мені байдуже до розподілу місць, бо є про що думати, крім таких тем.

Примітка. Розмова відбулася напередодні оголошення рішення АФУ щодо визначення остаточного розподілу місць у чемпіонаті.

Андрій Гулій, futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.